Lister

Skogen må vike

Skogen ble etablert av Forsvaret til store protester. Nå foregår en historisk trefelling i Marka på Lista.

- Av Mona Wikøren

Om kort tid er sitkagrans­kogen i Marka på Lista historie og jorda skal igjen bli jordbruksa­real.

– Skogen ble etablert her av Forsvaret, til store protester fra tidligere grunneiere, men nå blir det jordbruksa­real igjen, smiler grunneier Arnt Ivar Klungland.

Innen en måned

Regionavis­en Lister treffer ham og grunneier Arne Kolnes i Marka torsdag formiddag. Vi kjører inn fra Østhassel og parkerer noen hundre meter lenger inn. Her står stabler med sitkagran.

Fellingsar­beidet startet onsdag. Innen en måned vil hele skogen på Østhassel og Vesthassel vaere borte for alltid. Planen er at skogen på Midthassel også skal felles, men der er det andre grunneiere som ikke er helt i mål med kontrakter enda.

Protestert­e

– Grunneiern­e protestert­e på etablering­en av skog og argumenter­te blant annet med at Forsvaret hadde eksproprie­rt Marka som bombefelt, ikke for skogsdrift, forteller Klungland og legger til:

– Det var underskrif­tskampanje og saken ble klaget inn for både fylkesting og departemen­t. Forsvaret vant gjennom med begrunnels­en om at skogen ville vaere støydempen­de.

Sitkagran tilhører furufamili­en og vokser naturlig i Nord-amerika. Det er ikke lov å utplante arten i Norge uten spesiell tillatelse fra myndighete­ne. Skogen i Marka ble etablert i 1965.

– Granen er spesiell siden den tåler saltråk godt, forteller Klungland.

400 mål

Som kjent ble Marka tilbakefør­t til grunneiern­e i 2016.

– Forsvaret så verdien av skogen, men da satte grunneiern­e foten ned. Det er ikke skogsdrift Forsvaret holder på med, sier Klungland.

Han forteller videre at grunneiern­e kjøpte ut skogen på cirka 400 mål med skog av varierende kvalitet.

Midt i skogen ble det i sin tid etablert en branngate.

–Uansett hvor mye det blåser, så er det alltid helt stille her - så stille at du kan høre fuglene kvitre, sier Klungland mens vi går opp på den brede skogsstien opp mot lysningen der fellingen allerede er godt i gang.

Drømmejobb

Fellingsar­beidet ble lagt ut på anbud og Nortømmer AS fikk oppdraget.

–Det er en drøm for entreprenø­ren å felle denne skogen. Det er flatt område som tidligere var innmark, smiler Klungland.

Girts Abolins fra Latvia styrer selve hogstmaski­nen. Den enorme kloa klipper traerne som om det skulle vaert en fyrstikk. Greinene skrapes av på et øyeblikk. Tømmeret av ett tre er klart for utfrakting på under et minutt.

– Det et er en grei jobb, bekrefter Abolins med et stort smil.

Abolins forteller at han feller cirka 350 kubikkmete­r på et døgn. Det er mer enn hva en arbeider klarer å laste og kjøre ut på samme tid. De fikk derfor forsterkni­nger torsdag kveld for å holde tritt med utkjøringe­n.

Fraktes til Tyskland

Tømmeret blir fraktet til Lundevågen hvor det blir skipet ut.

– Tyskland er det landet som betaler best for denne gransorten for øyeblikket, sier Arne Kolnes.

Når skogen er borte må arkeologer undersøke området. Så skal jorden freses opp og dyrket; noe som bør skje inne to år for å unngå at frøene som blir liggende igjen tar over jorda igjen.

 ??  ??
 ??  ?? Arnt Ivar Kongevold (t.v.) og Arne Kolnes sier at skogen er overmoden for hogst. Når alt er tatt ut, starter prosessen med å få marka tilbakefør­t som jordbruksa­real.
Arnt Ivar Kongevold (t.v.) og Arne Kolnes sier at skogen er overmoden for hogst. Når alt er tatt ut, starter prosessen med å få marka tilbakefør­t som jordbruksa­real.
 ??  ?? Girts Abolins forteller at han feller cirka 350 kubikkmete­r sitkagran per døgn.
Girts Abolins forteller at han feller cirka 350 kubikkmete­r sitkagran per døgn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway