Lister

– Synes dette er simpelt

Abrahamsen mener Kristiansa­nd «stjeler» studentene

- Av Olav Hoel

Leder av Listerråde­t, Arnt Abrahamsen, har anmodet Kristiansa­nd kommune om ikke å «stjele» deres studenter gjennom gratis busskort.

Det er på vegne av regionråde­ne i Lister, Setesdal og Østre Agder at Abrahamsen har sendt brev.

– Agder er i ferd med å bli ett samlet fylke, og da er det viktig og raust at vi alle blir inkludert og verdsatt. Regionråde­ne er derfor svaert skuffet over at fylkets største kommune nok en gang ser ut til å bry seg lite om randdistri­ktene i Agder og fortsetter å kapre innbyggere fra begge fylkene! Vi trodde at den evaluering­en dere gjorde etter forsøket i 2017/18, skulle vise at dere virkelig tok hensyn til periferiko­mmunene/ regionene, og at dere således ville gjøre endringer i siste skoleårs forsøk? Men nei, slik gikk det ikke!, innleder Abrahamsen i brevet.

– VI fikk det til

Han påpeker at da Universite­tet i Agder (UIA) ble kjempet frem, var de to Agder-fylker og 30 kommuner som stod samlet om dette.

–Og VI fikk det til! Men nå virker det som at vertskommu­nen Kristiansa­nd som takk for etablering­en og hjelpen fra de øvrige Agderkommu­nene, viser sin sanne storbygråd­ighet og sier at nå vil vi ha «dine» studenter, og de skal vi kjøpe via gratis busskort!, skriver Abrahamsen.

Han legger ikke skjul på at dette er en god investerin­g da inntektene ligger på cirka 24.000 kroner per student som melder flytting mens utgiftene kun beløper seg til 5000 kroner. Den enkelte kommune taper derimot tilsvarend­e, og svekker den økonomiske evnen til å gi innbyggern­e et godt oppvekstog levekårsti­lbud.

Abrahamsen sier til Lister at bakgrunnen for at de sendte denne anmodninge­n nå er at de ønsker å skape en debatt rundt dette temaet i forbindels­e med skolestart.

– Samtidig ønsker vi at dette skal bli tatt opp politisk i Kristiansa­nd, og at det skal bli en debatt rundt dette. Selv om Kristiansa­nd er i sin fulle rett til å gjøre som de gjør, anmoder vi dem sterkt om å tenke seg om og se til Stavanger, hvor de har utelatt studenter fra eget fylke i dette tilbudet, sier Abrahamsen.

– Simpelt – Føler du at dere blir motarbeide­t av Kristiansa­nd?

– Det blir ikke rett å si motarbeide­t, men det er klart at når Kristiansa­nd snakker om å vaere storebror og raus med de mindre kommunene og distrikten­e i landsdelen, og samtidig går ut med dette og kjøper våre studenter og dermed får den økonomiske støtten, så synes vi dette er veldig simpelt all den tid Agder-fylkene nå blir slått sammen og vi skal bygge et felles fylke. Da trenger vi å jobbe sammen og ikke fragmenter­t. I denne saken tenker de mer på seg selv og ikke på resten. Jeg synes dette er en utrolig simpel og primitiv måte å gå frem på fra den største kommunen i fylket, sier Abrahamsen.

Etter at Listerkomm­unene innførte gratis busskort til sine studenter kort tid etter at Kristiansa­nd kommune gjorde det samme, forteller han at de på denne måten fikk bremset flyttingen.

– Om jeg ikke husker helt feil, så delte vi i Farsund ut 38 busskort sist skoleår, og fikk dermed stoppet dem fra å melde flytting. Jeg vet også om de som meldte flytting tilbake etter at vi også innførte gratis busskort. Jeg husker ikke de eksakte tallene for de andre kommunene, men vet at det forsvant en del fra Flekkefjor­d og Lyngdal. Flere enn hva tilfellet var i Farsund, avslutter Abrahamsen.

I denne saken tenker de mer på seg selv og ikke på resten LEDER AV LISTERRÅDE­T, ARNT ABRAHAMSEN

 ??  ?? Farsund-ordfører og leder av Listerråde­t, Arnt Abrahamsen, anmoder Kristiansa­nd om å se til Stavanger i busskort-saken.
Farsund-ordfører og leder av Listerråde­t, Arnt Abrahamsen, anmoder Kristiansa­nd om å se til Stavanger i busskort-saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway