Lister

«Farmen»-vidar klar for Afrika-eventyr

Vidar Helseth (39) fra Kvinesdal, kjent fra blant annet «Farmen», legger i oktober ut på en tre ukers vandring i Øst-afrika.

- Av Olav Hoel

– Det gleder jeg meg noe helt euforisk til, og jeg kan nesten ikke vente. Det er bare å få dagene og ukene til å få før jeg skal komme meg ut av vestens komfort. Jeg forventet at turen skal bli et sinnsykt eventyr jeg kommer til å huske krystallkl­art til jeg ligger på dødsleiet, ettersom det kommer til å bli ekstreme opplevelse­r og minner som ikke skal gå an å gå i glemmeboke­n. På denne turen kommer jeg til å se hele spekteret av det emosjonell­e, alt fra å bli sint og rørt til euforisk lykkelig, sier Helseth.

Han forteller at han på turen verken skal bo på hotell og ferdes trygt. Samtidig skal han sette seg selv på ekstreme prøver.

– Med hengekøya i ryggsekken, et selvpåført forbud mot hotellkomf­ort og aversjon mot byer, blir dette en vandring som inneholder både Ugandas jungel, Somalias ørken, Etiopias mangfold og potensielt Sør Sudans krigs-eim. Noen ankerpunkt­er er planlagt, som at jeg har en konkrete avtalen om å møte amerikaner­en Sam Childers, som blant annet driver et barnehjem i Afrika. Utover det blir mye av veien til underveis, sier Helseth.

I tillegg til å ferdes på markeder, slå camp og lage mat på bål, kommer han også til å komme i kontakt med lokalbefol­kningen og overnatte hos enkelte tilfeldige private familier for å få et innblikk i innbyggern­es faktiske hverdag.

– Jeg har vaert i Afrika før, og har forelsket meg i det afrikanske folket. Jeg ser frem til å komme så langt bort fra den vante hverdagen hjemme i Norge som mulig, med all den hverdagsli­ge luksusen, komforten og teknologie­n vi har her og oppleve noe helt annet i Afrika. Det var også noe av hensikten med at jeg meldte meg på Farmen i fjor. Men selv om jeg er eventyrlys­ten, kommer jeg ikke til å sette meg selv i fare. Jeg har blant annet sett med nødt til å sette meg litt inn i håndtering av eventuelle møter med farlige dyr, som for eksempel fanging og håndtering av livsfarlig­e slanger og hyener, sier Helseth.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway