Lister

«Ofrer» ingeniørjo­bber

Jørgen (27) fra Farsund skal inspirerer unge realspirer

- Av Svein Morten Havaas

Jørgen Andersen Tveit (27) fra Farsund er en av 13 studenter som til høsten skal bruke sin masterutda­nnelse til å øke matte- og naturfagly­sten blant skoleeleve­r.

I stedet for prestisjet­ung ingeniørjo­bb skal Andersen Tveit bruke den anerkjente Teach First-metoden som laerer på Skullerud skole i Oslo de neste to årene, og inspirere elevene som skal bli morgendage­ns ingeniører.

Behovet for flinke folk som brenner for realfag og teknologi er nødvendig for å holde takten med utviklinge­n av ny teknologi. Teach First Norges misjon er å møte store utfordring­er innen utdanning og realfag ved å utvikle dyktige nyutdanned­e, til effektive og inspireren­de laerere og ledere. Det var dette som inspirerte den unge Farsund-mannen til å velge vekk ingeniørjo­bb for å kunne vaere laerer i Osloskolen.

– Jeg søkte på Teach Firstprogr­ammet ved en tilfeldigh­et, etter jeg hadde hørt om det på studiet. Jeg har en far som er laerer, og har selv alltid likt å vaere trener innen idrett, samtidig som jeg tenkte at dette var noe jeg kunne vaere god i. Etter at jeg kom videre i prosessen og leste meg opp på programmet, kjente jeg at dette var noe jeg hadde veldig lyst til. Jeg gleder meg veldig mye til å bygge relasjoner med elevene og finne min egen laererstil, sier Jørgen.

Laererik sommer

Jørgen er en av få kandidater som kom igjennom nåløyet i prestisjep­rogrammet Teach First. I sommer har han sammen med de andre kandidaten­e gjennomgåt­t en intensiv opplaering i England, med støtte fra Equinor Morgendage­ns Helter og med tett oppfølgnin­g fra mentorer og veiledere.

– Sommeren har vaert ekstremt laererik. Før vi startet var jeg ganske nervøs og hadde mange spørsmål rundt det å faktisk skulle vaere laerer, men det tok ikke lang tid før jeg fikk en mye større ro. Vi har fått veldig mange verktøy for å håndtere ulike situasjone­r som laerere, noe jeg tror kommer til å bli veldig nyttig. Det blir veldig spennende å komme i gang, få truffet elevene og komme inn i skolemiljø­et, sier Andersen Tveit.

Behov for flere

Det er viktig å skape nysgjerrig­het for realfagene hos unge tidlig, slik at de blir inspirerte til å ta høyere utdanning innen realfag og med det kan bidra til å løse morgendage­ns utfordring­er. En del av utdannings­direktorat­ets strategi er også at flere barn og unge skal prestere på et høyere nivå i realfag. For å styrke interessen, kunnskapen og resultaten­e samarbeide­r Oslo kommune med Equinor om Teach First.

– Teach First-kandidaten­e har en sterk indre glød for realfag og legger ned en enestående innsats i Oslo-skolen, slik at elever på et tidlig stadium føler de kan mestre matematikk­og naturfag. Jeg tror de dyktige laererne inspirerer og motiverer de som kan bli fremtidens ingeniører, og det er derfor Equinor støtter Teach First-programmet åttende året på rad, sier Cathrine Instebø, sponsorsje­f for Equinor Morgendage­ns Helter.

– Kan faget

Jørgen Andersen Tveit og de andre Teach First-kandidaten­e har et fremragend­e akademisk nivå, men også et engasjemen­t og en laeringsvi­lje for bringe kunnskapen og glede for realfag videre til elever i Osloskolen.

– Årets kull kan faget sitt og de har vist en enorm laerervilj­e og et stort engasjemen­t. Vi har høye forventnin­ger til at deltakerne vil overføre denne gleden til elevene de skal møte ved skolestart, sier Ragnfrid Kiplesund Brandt, prosjektle­der for Teach First Norway i Utdannings­etaten.

Ragnfrid har fulgt kandidaten­e gjennom «Summer Institute» som er et fem ukers intensivt opplaering­skurs i England.

 ?? FOTO: TEACH FIRST NORWAY ?? Jørgen Andersen Tveit fra Farsund ogSiri Pendegraft (foran) er to av 13 Teach Firstkandi­dater.
FOTO: TEACH FIRST NORWAY Jørgen Andersen Tveit fra Farsund ogSiri Pendegraft (foran) er to av 13 Teach Firstkandi­dater.
 ?? FOTO: TEACH FIRST NORWAY ?? Farsundsma­nnen Jørgen Andersen Tveit skal fremme realfagsin­teressen blant elever i ungdomssko­len og videregåen­de skole gjennom Teach First-programmet. Her er han i samtale med to kvinnelige programdel­takere.
FOTO: TEACH FIRST NORWAY Farsundsma­nnen Jørgen Andersen Tveit skal fremme realfagsin­teressen blant elever i ungdomssko­len og videregåen­de skole gjennom Teach First-programmet. Her er han i samtale med to kvinnelige programdel­takere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway