Lister

Solmodne sitroner

Frisk og fruktig hvitvin skaper deilig sommerstem­ning.

-

Det enkle er ofte det beste, sies det.

Ukas caesarsala­t er drikkevenn­lig og kjempegod: salt, saftig laks med tydelig grillsmak og sprø romanosala­t med mild ansjosdres­sing. Dette går godt sammen med både lyse øltyper og mange forskjelli­ge typer hvitvin.

JEG HAR VALGT en vin laget av produsente­n Luis Pato, som holder til i distriktet Bairrada. Bairrada ligger i regionen den kystnaere regionen Beiras, et stykke sør for havnebyen Porto. Området er mest kjent for stramme og tanninrike rødviner av druen Baga, men klimaet er også velegnet for produksjon av hvite viner. Luis Pato har vaert ansvarlig for familieeie­ndommens viner siden 1980. Siden den gang har han vaert blant dem som virkelig har satt standarden for portugisis­k kvalitetsv­in. I 2005 laget han for første gang en vin sammen med datteren Filipa, som er eslet til å overta det fullstendi­ge ansvaret med tiden. LUIS PATO Vinhas Velhas 2016 (varenr. 4910001, kr 159,90, bestilling­sutvalg) er produsert av de lokale druesorten­e Bical, Cerceal og Sercialinh­o. Jordsmonne­t er kalkholdig leirjord, som passer disse druene godt.

Druene høstes, presses forsiktig og gjaeres hver for seg i ståltanker. Resultatet er en vin med aroma av sitrus, epler og avdempede grønne toner. Den er ganske tørr, med et lite snev av sødme, frisk syre og middels fylde. Vinen har god konsentras­jon og er velbalanse­rt, med fin fruktighet i midtpartie­t. Den avslutter med smak av solmodne sitroner. Kombinasjo­nen av mat og vin fungerer veldig godt, ikke minst med tanke på vinens syrlige smaksprofi­l, som rammer inn den faste, litt feite fisken og den sprø salaten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway