Lister

Skal avisen vaere for alle?

- Sveinung W. Jensen

Jeg stiller spørsmålet etter denne ukens reaksjoner på innlegget «Skjult statskupp i offentlig sektor i Norge», der lyngdølen Jan Skoland skriver at Norge «ikke lenger en rettsstat, men er blitt et skjult sosialist/muslimsk diktatur.».

I Skolands verden er offentlig sektor «overtatt av sosialisti­ske maktsyke mennesker». Hans politiske løsning er å «avislamise­re og avsosialis­ere og kristne Norge på nytt, slik Olav den Hellige gjorde det for tusen år siden».

AT FLERE AV våre lesere setter kaffen i vrangstrup­en av Skolands kerygma, skjønner jeg. Og det gjør selvsagt inntrykk når en som har vaert trofast abonnent gjennom 45 år skriver at han ikke orker å ha avisen liggende fremme på stuebordet, av frykt for at hans barn og barnebarn skal konsumere det han kaller Skolands «hatpropaga­nda».

«Har ikke denne mannen ytret seg nok i avisen,» spør en annen leser , og viser til at Skoland «driver med feilinform­ering og hatefulle ytringer.»

JEG SKJØNNER spørsmålet. Skoland er blant de mest aktive samfunnsde­battantene regionen vår. Og han har de seneste årene fått plenty med spalteplas­s i hervaerend­e avis. Men han budbaerer meninger som er så langt fra folkeopini­onen som du kan komme.

Så ekstremt er Skolands politiske syn at enkelte trekker parallelle­r til Nasjonal Samling-leder Vidkun Quisling. Andre har sammenlikn­et ham med 22. juli-terrorist Anders

Behring Breivik.

JEG ØNSKER ikke å sette Skoland i bås. Men generelt er jeg opptatt av at vi skal ha stor takhøyde for ulike meninger på debattplas­s i avisen. Jeg setter paragraf 100 i Norges grunnlov høyt. Alle skal ha lov ytre seg. Også hos oss. Det vi imidlertid ikke skal publisere er personangr­ep, sjikane og trusler.

Jeg gjør neppe Skoland noe stor urett ved å avsløre offentlig at han har fått en god del av sine leserbrev refusert. Men det er mer på grunn av den truende og aggressive formen enn det ekstreme innholdet.

SELV OM mange av avisens lesere åpenbart ønsker det, går jeg ikke med på å svartelist­e Jan Skoland eller andre fra avisens meningssid­er. Det er innholdet som skal vurderes, ikke forfattere­n.

Eller som det heter på fotballspr­åket; vi skal ta ballen, ikke mannen.

Ha en meningsful­l helg! Ansvarlig redaktør

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway