Lister

Spesielt møte etter 33 år

Fugleobser­vatør Tor Oddvar Hansen fotografer­te nylig det som viste seg å vaere Norges eldste, kjente sildemåke. Det er spesielt nok i seg selv. I tillegg viser det seg at det faktisk var han som merket den i Farsund for 33 år siden!

- Av Mona Wikøren

– Den er merket på Rauna i 1985 og det er du som har merket den!

Det var beskjeden som Tor Oddvar Hansen ved Lista Naturmuseu­m fikk etter at han hadde lest av stålringen på en sildemåke han observerte og tok bilde av på Rauna på Lista nylig.

–Det var en wow-opplevelse å få den beskjeden fra ringdataba­sen, smiler Hansen.

Landets eldste kjente

Regionavis­en Lister treffer ham på Østhassels­trand, med utsikt mot Rauna, for å få vite mer om det spesielle møtet. Den aktuelle sildemåken er nemlig den eldste, kjente sildemåken i landet.

–Hvor gammel kan en sildemåke bli?

– Det vet vi vel ikke helt sikkert. Den eldste, kjente sildemåken er engelskmer­ket og er 36 år gammel, sier Hansen.

Hansen forteller at han merket måken da den var relativt nyklekket, omtrent ti dager gammel.

Kommer «hjem»

– Den første høsten trekker sildemåken­e til Vest-afrika for å overvintre. Der blir den gjerne vaerende de tre første årene siden den ikke har behov for å trekke nord for å etablere seg før den er tre år gammel. Siden vil den normalt sett komme tilbake hver sommer til det stedet den ble født, forteller Hansen.

Tidkrevend­e

Han forteller at det er ganske vanskelig å identifise­re fugler med stålringer siden nummeret går rundt hele foten. Stålringer ble brukt før man tok i bruk fargede ringer som er langt lettere å lese av.

–Det er fargede ringer vi er ute etter, sier Hansen.

Men i dette tilfellet gikk han inn for å identifise­re den aktuelle sildemåken, altså.

–Man må nesten ha 180 graders vinkel for å få med alle sifrene i nummeret, og det betyr at man gjerne må flytte seg for å ta bilde fra flere vinkler, sier han og legger til:

–Det er med andre ord tidkrevend­e, så normalt sett gjør vi det bare hvis vi skjønner at det er spesielt. Denne gangen så jeg at den kun hadde seks sifre i nummeret på ringen. I dag er det sju sifre, så det betydde at måken er gammel, forklarer Hansen.

– 60 enkeltbill­etter

I og med at det er vanskelig å lese av stålringer, er det langt mere informasjo­n om yngre fugler, med fargede ringer, i ringdataba­sen. For disse kan man i mange tilfeller finne mange observasjo­ner som forteller om hvor fuglene trekker alt etter hvor de er blitt observert. Den gamle sildemåken finnes det ikke slik informasjo­n om.

– Men det er fascineren­de å tenke på at den har hatt 60 enkeltbill­etter til og fra Vestafrika siden jeg merket den for 33 år siden, smiler Hansen og føyer til:

– Det er fordelen med å bli eldre selv. Man må jo nødvendigv­is ha levd noen år for å få en opplevelse som dette.

Vaeravheng­ig – Hvor mye tid tilbringer du på Rauna for å observere fugler?

– Det er jo om sommeren vi jobber intenst. Jeg jobber i Nordsjøen, så det er når jeg har fri at jeg kan drive på med dette. Og slik forholdene er på Rauna, så er det veldig vaeravheng­ig hvor mye jeg får anledning til å vaere der. Står vinden på fra nordvest over lengre tid, må jeg bare nøye meg med å bli sittende og kikke ut, smiler Hansen. Tor Oddvar Hansen merket denne sildemåken på Rauna i 1985 da den var rundt ti dager gammel.

Det var en wow-opplevelse å få den beskjeden fra ringdataba­sen TOR ODDVAR HANSEN

 ??  ??
 ??  ?? Tor Oddvar Hansen fikk en spesiell opplevelse da han nylig gjentraff en måke han selv ringmerket for over 30 år siden.
Tor Oddvar Hansen fikk en spesiell opplevelse da han nylig gjentraff en måke han selv ringmerket for over 30 år siden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway