Lister

Historisk visitt

■ Tilbake i Norge etter 85 år under isen i Canada

- Av Åse Astri Bakka

Katland fyr og Roald Amundsens polarskute «Maud» har en fellesnevn­er som få vet om.

Polarskuta «Maud» er på vei til Asker etter 85 under isen i Canada. Mange tok turen til Verven for å se restene av den historiske skuta da den gjestet Farsund og la til kai ved Verven i 11.30-tiden søndag. Blant dem var Henriette M. Skjaevelan­d og ektemannen Tom-johnny Karoliusse­n. De fulgte skuta inn fjorden i egen båt, og hadde også et spesielt aerend knyttet til «Maud» ved Katland fyr. Fyrets siste fyrvokter hadde nemlig tette bånd til polarskuta.

– Høytidelig

– Emanuel Tønnessen var Katland fyrs siste fyrvokter og han seilte faktisk ombord i «Maud» med Amundsen, opplyser Skjaevelan­d, som for å markere anledninge­n og tilknytnin­gen stod og vinket med det norske flagget ved fyret da «Maud» passerte.

– Jeg har vaert i kontakt med Tønnessens datter Aslaug Kjerstad, som bor på Lepsøy, og barnebarn, og de synes dette var stort! De skulle ønske Emanuel kunne sett det og at de kunne stått og vinket sammen med meg. Det var høytidlig for meg å stå på katland og vinke i dag, og ha kontakt med hans etterkomme­re! smiler Skjaevelan­d.

Utforske polområden­e

«Maud» ble bygget for Roald Amundsens andre ekspedisjo­n til Arktis. Skuta ble bygget hos Christian Jensen Vollen i Asker, og ble sjøsatt i 1917 og døpt ved at Amundsen knuste en isklump mot skutesiden.

Den 120 fot store, tremastede skonnerten, med motor, seilte ut fra Kristiania våren 1918. Amundsen skulle bruke skipet for å seile gjennom Nordøstpas­sasjen, blant annet for å utforske de ukjente områdene i Polhavet, inspirert av Nansens tidligere ekspedisjo­n med «Fram». Riggen på «Maud» ble også lånt fra nettopp polarskipe­t «Fram.

Planen var å seile langs kysten av Sibir, og gå inn i isen lenger mot nord og øst enn det Nansen hadde gjort tidligere. Her skulle man la seg fryse fast, og drive med isen over polpunktet.

For å gjøre en lang historie kort: Amundsen og «Maud» nådde ikke polpunktet, men den vitenskape­lige delen av ferden var en suksess.

Nytt navn

Roald Amundsen var kommet i en lei økonomisk situasjon, og «Maud» ble solgt an hans kreditorer til Hudson’s Bay Company i august 1924. Hun seilet som forsynings­skip under navnet «Baymaud» i noen år før hun ble ankret opp i Cambridge Bay, nord i Canada. Etter en stund ble hun brukt til radiostasj­on og varelager for firmaet.

Polarskute­ne «Gjøa» og «Fram» ble godt bevart for ettertiden, mens «Maud» led en tristere skjebne: I 1931 sank skipet, på grunt vann, nord for Hudson Bay. Og her lå hun i 85 år. Men «Maud» var ikke glemt.

Friga skuta

I 2011 begynte norske interessen­ter å arbeide med en plan om å heve skipet og føre det hjem, og året etter gikk kanadiske myndighete­r med på å frigi skuta.

Det er Tandberg Eiendom som står for prosjektet, og prosjektle­der Jan Wanggaards­tår i spissen for hjembringe­lsen av «Maud». Slepebåten Tandberg Polar anskaffet og 6. september 2015 kom de til stedet. Sommeren 2016 ble vraket hevet og arbeidet med å føre restene av skuta begynte. For omlag et år siden ble vraket tauet for overvintri­ng på Grønland før arbeidet med å slepe «Maud» over Atlanterha­vet og hjem til Asker startet. Skuta ankom Norge 6. august og er nå på vei den siste biten hjemover. Planen for skuta er å lage et «Maud»senter i Vollen i Asker - der polarskuta­s historie startet.

Emanuel Tønnessen var Katland fyrs siste fyrvokter og han seilte faktisk ombord i «Maud» med Amundsen HENRIETTE M. SKJAEVELAN­D

 ??  ??
 ??  ?? Mange tok turen til Farsund sentrum for å se den historiske polarskuta «Maud» , eller i det minste restene av henne.
Mange tok turen til Farsund sentrum for å se den historiske polarskuta «Maud» , eller i det minste restene av henne.
 ??  ?? Polatskuta baerer sterkt preg av ikke å ha blitt tatt vare på lang, lang tid. Men nå skal «Maud» ivareta i et eget Maud-senter hjemme i Asker. der hun også ble bygget.
Polatskuta baerer sterkt preg av ikke å ha blitt tatt vare på lang, lang tid. Men nå skal «Maud» ivareta i et eget Maud-senter hjemme i Asker. der hun også ble bygget.
 ?? FOTO: WIKIPEDIA, ANDERS BEER WILSE ?? Polarskipe­t ble bygget spesifikt for Roald Amundsen. Her er det fotografer­t i sin storhetsti­d.
FOTO: WIKIPEDIA, ANDERS BEER WILSE Polarskipe­t ble bygget spesifikt for Roald Amundsen. Her er det fotografer­t i sin storhetsti­d.
 ?? FOTO: TOM-JOHNNY KAROLIUSSE­N ?? Henriette M. Skjaevelan­d vinket med flagg ved Katland fyr for å markere fyrvokter Tønnessens Maud-forbindels­e.
FOTO: TOM-JOHNNY KAROLIUSSE­N Henriette M. Skjaevelan­d vinket med flagg ved Katland fyr for å markere fyrvokter Tønnessens Maud-forbindels­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway