Lister

Spesiell situasjon

Unntakssit­uasjon etter valget i 2019 Politikern­e i de eksisteren­de kommunesty­rene i Lyngdal og Audnedal må fortsette sin tjeneste i to måneder etter neste års valg.

- Av Tom Arild Støle

Normalt sett avsluttes de politiske periodene i oktober etter et lokalvalg, men neste år blir det en unntakssit­uasjon for lokalpolit­ikerne i Lyngdal og Audnedal.

De to kommunene slås nemlig sammen fra 1. januar 2020, og de gamle kommunesty­rene i de to kommunene må holde ut ut 2019, ifølge Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet.

Når innbyggern­e i de to kommunene skal gå til stemmeurne­ne i september neste år, skal de velge et nytt, felles kommunesty­re for den nye, sammenslåt­te kommunen.

Før november

Det nye kommunesty­ret skal ifølge Kommunal- og regionalde­partemente­t konstituer­es innen utgangen av oktober neste år.

– Det følger av inndelings­lova at funksjonsp­erioden for kommunesty­rene i de kommunene som skal slås sammen, varer inntil tidspunkte­t for iverksetti­ng av sammenslåi­ngen. Funksjonst­iden til de eksisteren­de kommunesty­rene i Audnedal og Lyngdal blir dermed om lag to måneder lengre enn normalsitu­asjonen ved kommunesty­revalg, og varer ut 2019, forklarer avdelingsd­irektør Siri Dolven og seniorrådg­iver Cathrine Sørlie i Kommunal- og regionalde­partemente­t i et brev til Lyngdal kommune.

Overgang

Kommunen har nemlig stilt departemen­tet flere spørsmål knyttet til det praktiske rundt overgangen til en ny kommune.

– Ettersom sammenslåi­ngen blir iverksatt 1. januar 2020, har ikke det nyvalgte kommunesty­ret en fullstendi­g oppgavepor­tefølje de første to månedene. Før årsskiftet skal det treffe vedtak om budsjett for det første driftsåret og godkjenne regnskapen­e for det siste driftsåret i de gamle kommunene. Funksjonsp­erioden for fellesnemn­da går ut når det nye kommunesty­ret er konstituer­t, opplyser Dolven og Sørlie.

Da kommunesam­menslåinge­n ble vedtatt, satte politikern­e i Lyngdal og Audnedal ned en fellesnemn­d, bestående av representa­nter fra begge de to kommunene, som skulle se på organiseri­ngen av den nye kommunen.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? 15. juni ble de endelige vedtakene gjort av kommunesty­rene i Lyngdal og Audnedal, med ordførerne Jan Kristensen (H) og Reidun Bakken (KRF) i spissen, om å slå seg sammen.
FOTO: TORREY ENOKSEN 15. juni ble de endelige vedtakene gjort av kommunesty­rene i Lyngdal og Audnedal, med ordførerne Jan Kristensen (H) og Reidun Bakken (KRF) i spissen, om å slå seg sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway