Lister

Stevnet for retten

Farsund kommune står på sitt om parkerings­boten til ekteparet John Terje og Sherry Knutsen i Kjørestad. Paret er nå stevnet for retten, noe de mener er maktmisbru­k.

- Av Hedda Ovidia Stølen

Ekteparet John Terje og Sherry Knutsen må nå til tingretten med parkerings­boten de mener er gitt ut feilaktig.

Vi hadde aldri noe ønske om å gå til retten med dette, men nå har saksbehand­leren i kommunen valgt å stevne saken til tingretten. SHERRY KNUTSEN

– Det hele blir nesten komisk, mener John Terje Knutsen fra Farsund. 13. juli fikk han, og kona Sherry, en parkerings­bot rett utenfor hjemmet deres i Bekkeveien. Noen uker etter sto de frem i Lister og sa at boten var gitt på feil grunnlag, og at de ikke gikk med på å betale den. Nå må de til tingretten med saken.

– Vi hadde aldri noe ønske om å gå til retten med dette, men nå har saksbehand­leren i kommunen valgt å stevne saken inn for tingretten. Havner det helt frem til en rettssak vil i hvert fall dommeren få seg en god latter, for dette er en sak som aldri burde ha blitt tatt så langt, legger Sherry til.

Holder ikke vann

«Gebyret er ilagt for overtredel­se av trafikkreg­lenes § 17 1.del bokstav, hvor det står: «Det er forbudt å stanse i vegkryss eller naermere enn 5 meter fra vegkrysset» Dette er en klar overtredel­se av parkerings­bestemmels­e og de grunner som de oppgir er dessverre ikke gode nok til at parkerings­gebyret kan frafalles» lyder begrunnels­en ekteparet ble sendt 2. august etter å ha klaget på parkerings­boten til Farsund kommune. Denne forklaring­en mener de ikke holder vann av flere grunner.

Finnes ikke veikryss

Det første de reagerer på er at det ikke finnes noe definert vegkryss på plassen de parkerte.

– For at noe skal vaere et veikryss er det nødvendig med to veier som krysser hverandre. Det gjør det ikke der vi parkerte, for her fortsetter Bekkeveien oppover uten å krysse noe som helst, fortsetter Sherry.

For noen dager siden fikk ekteparet så vite hvor parkerings­vakten har målt avstanden fra, nemlig deres egen innkjørsel.

– Parkerings­vakten har målt denne grensen på fem meter ut fra vår egen innkjørsel, og med mindre jeg har en trafikkert vei inn gjennom garasjen min kan jeg ikke skjønne hvordan det henger på grep at det da blir et vegkryss, mener John Terje.

Definisjon­sspørsmål

De synes begge at ettersom det ikke er noen faste målinger, oppmerking­er eller føringer på hva som er hva blir det hele kun et definisjon­sspørsmål, og at dette ikke holder for å kunne gi ut en bot.

– Da blir det bare hva parkerings­vakten synes mot hva vi synes. Det er rett og slett maktmisbru­k, mener Sherry, som også synes paragrafen de har brukt som begrunnels­e er ubrukelig før de kan bevise at stedet er et veikryss.

– Man kan ikke bare slenge med en regel uten å koble den sammen med saken. §17 har ingen ting å gjøre med dette tilfellet, hevder hun.

Vil bli kryss

Det andre punktet de reagerer på er at det i alle år har vaert lov å parkere der, uten at det har vaert noen problemer tidligere. I tillegg har John Terje vaert i snakk med Sten Otto Tjørve, enhetslede­r for teknisk drift i kommunen, om sikkerhete­n på området, noe som har ført til at han allerede nå er i gang med planleggin­gen av et nytt kryss på området, et godt stykke unna plassen paret sto parkert.

– Det har lenge vaert et stort problem at folk kjører alt for fort her, og det var Tjørve enig i at blir for farlig. Allerede til neste år er det planlagt å få opparbeide­t et vegkryss på området som et fartsdempe­nde tiltak, noe vi er veldig glade for, fortsetter han. Dette krysset vil imidlertid ikke vaere i naerheten stedet de pleier å parkere, i følge John Terje.

– Da har kommunen både innrømmet at det ikke er et kryss her akkurat nå, og når det nye krysset blir opparbeide­t vil det vaere lovlig å parkere på akkurat samme sted som vi gjorde da vi fikk boten. Likevel vil ikke kommunen gå tilbake på bestemmels­en, forteller han.

Flere bør sjekke

Det er ikke selve parkerings­boten ekteparet er opprørt over, de er mer overrasket over kommunens motvilje til å gå tilbake på bestemmels­en. Ekteparet oppfordrer nå flere til å granske dypere når de får en parkerings­bot istedenfor å bare betale den.

– Det er ikke utenkelig at andre også får feilaktige bøter, men velger å ikke gjøre noe med det. Slik skal ikke loven fungere, mener John Terje.

– Man begynner nesten å spekulere på at de ikke ønsker å trekke boten fordi de er redde flere skal begynne å stille spørsmål når de får bøter, legger Sherry til.

En prinsippsa­k

Ekteparet har nå tatt kontakt med en advokat som ser over saken, mens de gjør seg klare for å sende inn sin skriftlige melding til tingretten.

– Dette handler ikke om boten, det handler om at vi ikke har blitt behandlet på rett måte. Jeg betaler gledelig bøter når jeg vet jeg har gjort noe feil, men det er ikke tilfellet nå, forteller Sherry.

– Alle har lov til å gjøre feil, men da må man vaere i stand til å innrømme feilen og rette opp i den også, avslutter hun.

 ??  ??
 ??  ?? Ekteparet John Terje og Sherry Knutsen må gå via Lister tingrett for å få avgjort parkerings­bot-saken sin i Kjørestad.
Ekteparet John Terje og Sherry Knutsen må gå via Lister tingrett for å få avgjort parkerings­bot-saken sin i Kjørestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway