Lister

«Stortingsf­erien»

-

HFolkevalg­te flest er – i folkeopply­sningens navn – på jobb også når de ikke sitter i stortingss­alen.

va man ellers måtte mene om norsk politikk for tiden – den befinner seg i alle fall ikke i sommerdval­e. Og ikke bare på grunn av en nylig avgått fiskerimin­ister. Tirsdagens partileder­debatt markerte en oppstart på den politiske høsten, og Sv-leder Audun Lysbakkens mistillits­varsel vil prege den videre debatten frem mot høringen om Riksrevisj­onens rapport om sviktende sikkerhets­tiltak. Men Stortinget trer ikke sammen igjen før «den første hverdag i oktober», i henhold til Grunnloven. Siste møte før sommeren ble holdt 15. juni, og er det i meste laget med tre og en halv måneds møtefri? VG har stilt spørsmålet, 100 representa­nter har svart, og et tverrpolit­isk mindretall på 17 er åpne for å kutte ned på «ferien».

BLANT VELGERNE kan det vaere mange forestilli­nger om den møtefrie perioden, kanskje finnes det også noen parallelle­r til den om prester som bare jobber søndag formiddag. Rundspørri­ngen viser - eller snarere: bekrefter –at våre fremste folkevalgt­e deler sin tid mellom politisk arbeid i og utenfor stortingsb­ygningen, deltagelse på konferanse­r, bedriftsbe­søk og velgerkont­akt i de møtefrie periodene. Ferie og familiesam­vaer ligger omtrent på gjennomsni­ttet i arbeidsliv­et ellers.

AT DE FOLKEVALGT­E holder god kontakt med sine valgdistri­kter, og med hva som ellers rører seg ute i landet, er en baerebjelk­e i selve folkestyre­prinsippet. En annen innfallsvi­nkel til spørsmålet om å beskjaere «stortingsf­erien», er om det egentlig er behov for flere møteuker. Etter å ha innført en mer rasjonell arbeidsord­ning, synes det ikke å vaere noe problem å avvikle sakskarten­e innen dagens rammer. Første del av vårsesjone­n går det for halv maskin møtemessig sett, og litt hektisk blir det uansett de siste par ukene.

STORTINGSV­ETERANEN Karin Andersen (SV) påpeker at opposisjon­en er avskåret fra å stille regjeringe­n til ansvar i den lange møtefrie perioden, noe som kan vaere et demokratip­roblem. Dette er et viktig anliggende, som imidlertid bør kunne løses ved å se på rutinene for å innkalle hastemøter. Men i spørsmålet om å samles tidligere, eller slutte senere, står flertallet i spørrerund­en på trygg grunn. Folkevalgt­e flest er – i folkeopply­sningens navn – på jobb også når de ikke sitter i stortingss­alen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway