Lister

Kommunen vil ikke rikke seg om Eilivstad

- Av Tom Arild Støle

Haegebosta­d kommune står på vedtaket om å trekke tilbake konsesjone­n for Eilivstad herregård.

Neste torsdag får formannska­pspolitike­rne saken på bordet enda en gang.

Da skal de ta stilling til grunneier Roy Søylands klage over det enstemmig vedtaket de samme politikern­e gjorde 14. juni, om å trekke tilbake konsesjone­n for eiendommen. Politikern­e krevde også at gården skal selges videre innen 1. oktober 2018. Hvis ikke det skjer, truer kommunen med at gården vil kunne bli tvangssolg­t.

I saksutredn­ingen fra administra­sjonen, ført i pennen av kommunens saksbehand­ler Ingrid Eriksen, foreslås det at vedtaket oppretthol­des, og at saken blir videresend­t til Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder for videre behandling.

Jaerbuen Roy Søyland kjøpte gården for 4,1 millioner kroner i 2011. I det opprinneli­ge konsesjons­vedtaket fra den gang ble det satt vilkår om fast bosetting på eiendommen fra og med 1. desember 2016, og i minst fem år fremover. Da Søyland overtok eiendommen var målet å drive selskaps- og konferanse-virksomhet på stedet, slik de tidligere eierne gjorde. Restaurant­en ble drevet i tre år, men ble lagt ned fordi den gikk med underskudd.

Kommunen har ved gjentatte anledninge­r minnet Søyland om boplikten, som ikke har vaert oppfylt.

Eieren av herregårde­n, som ble bygget på 1920-tallet har tidligere også klaget til Sivilombud­smannen, i håp om å få lempet på kravet om boplikt, uten hell.

Sivilombud­smannen mener det er gjort en forsvarlig vurdering av spørsmålet om boplikt og forskjells­behandling.

I klagen han sendte til kommunen, i håp om å få den til å omgjøre vedtaket fra 14. juni har han pekt på at gården er så liten at det ikke er riktig med boplikt. Han mener også fristen på å få solgt gården er fort kort, og at han trenger minst ett år på å få solgt den. I klagen uttrykker han også misnøyet med at Haegebosta­d kommune behandlet saken før Sivilombud­smannen hadde behandlet den ferdig.

Kommunens saksbehand­ler mener imidlertid at det ikke er fremkommet tilstrekke­lig med nye argumenter i saken som gjør at klagen bør tas til følge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway