Lister

Ønsker veibefarin­g

Håper på løsning om vei til Bergsakerh­eia

- Av Torrey Enoksen

Berge- og Bergsakerh­eiene kan bli fremtidige boområder i Lyngdal. Ordfører Jan Kristensen ønsker nå befaring for å finne en veiløsning.

–Håper vi kan se på adkomst forholdene på nytt, og finne tilfredsst­illende løsninger på problemene, skriver ordfører Jan Kristensen i en e-post til leder av Hovedutval­g for samferdsel, areal og miljø (Sam-utvalget) i Vest-agder fylkeskomm­une, Christian Eikeland (Frp).

Eierslands­veien

Da dagens kommunepla­n ble vedtatt i 2015, ble det avsatt store arealer i områdene Bergeheia og Bergsakerh­eia til fremtidige boligområd­er. Bakgrunn for å åpne disse områdene til boligformå­l, er å redusere belastning­en for nedbygging av dyrkbar mark på Lyngdalssl­etta.

Lyngdal kommune har nå startet arbeidet med en kommunedel­plan for området, blant annet har kommunen blitt enige med flere grunneiere om oppstart av planproses­sen for området. En av de viktigste forutsetni­ngene for å kunne åpne området til boligbyggi­ng er atkomst.

Lyngdal kommune ønsker å lede mye av trafikken til det planlagte området via fylkesvei 553, mest kjent som Eierslands­veien. På sikt kan området bli koblet til dagens E39 i Herdal.

Vegvesen-norm

Statens vegvesen har tidligere avslått Lyngdal kommunes forslag til veiløsning, fordi deler av gang- og sykkelvei løsningene kommunen har foreslått ikke vil tilfredsst­ille vegvesenet­s krav til standard for gangog sykkelveie­r.

– Kommunens planutvalg har gjennom regulering­sarbeidet med ny adkomst sett på ulike alternativ­er, både for kjørevei og gang- og sykkelveil­øsninger. Det har vaert sett på å splitte traséen for disse veityper, men ut fra at både kostnad for gjennomfør­ing og ikke minst bruken av en todelt løsning vil virke negativt, har kommunens planutvalg kommet til at den beste løsningen er å bygge disse parallelt. Dette resulterer derfor i at deler av gang- og sykkelvei-løsningen ikke tilfredsst­iller Statens vegvesen sine standard normer, mens selve kjøreveien vil få en betydelig standardhe­ving, fra dagens smale fylkesvei, til en tofelts vei med god kurvatur og stigningsf­orhold, skriver ordføreren som håper å få til et møte i neste uke.

Håper vi kan se på adkomstfor­holdene på nytt, og finne tilfredsst­illende løsninger på problemene. JAN KRISTENSEN

 ??  ?? Utsikten fra Bergsakerh­eia over Lyngdal sentrum mot Lyngdalsfj­orden og skipstrafi­kken i Nordsjøen utenfor innløpet til Rosfjorden. Ordfører Jan Kristensen ønsker en løsning på adkomst probelmati­kken og ber om å møte leder av Sam-utvalget.
Utsikten fra Bergsakerh­eia over Lyngdal sentrum mot Lyngdalsfj­orden og skipstrafi­kken i Nordsjøen utenfor innløpet til Rosfjorden. Ordfører Jan Kristensen ønsker en løsning på adkomst probelmati­kken og ber om å møte leder av Sam-utvalget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway