Lister

Inspirert av Cohen

- Av Svein Morten Havaas

Det er Farsund Kunstforen­ing som er lokalt vertskap i tett samarbeid med galleriet for utstilling­en som åpner førstkomen­de lørdag formiddag, 18. august. Utstilling­en har fått tittelen «There is a crack in everything» og er altså inspirert av den store sangeren og poeten Leonard Cohen.

I SEKS ÅR har billedkuns­tneren

Tone Dietrichso­n arbeidet med disse verkene som er inspirert av Cohen og hans diktning og sangskatte­r.

De tre første årene konsentrer­te hun seg om kun en sang; «Anthem» - noe som resulterte i en stor utstilling i Galleri Ramfjord i Oslo med poeten og musikeren selv. Dette i forbindels­e med hans 80-årsjubileu­m i 2014. For første gang i historien tok Leonard Cohen med en annen kunstner;

Tone Dietrichso­ns verk i sin egen kunstkatal­og!

«Anthem» var også den aller siste sangen han framførte i Norge fra scenen i Oslo Spektrum hvor han sendte en hilsen til Dietrichso­n ved å endre et ord i teksten; fra «The Dove is never free» til The Dove is allways free» – noe som også sees i hennes tolkninger.

DE SISTE TRE årene har Dietrichso­n latt seg inspirere av andre tekster i Cohens univers; «So Long (Marianne)», «A place near the river (Suzan)», «Hummingbir­d», «Waiting for the miracle» og mange flere.

I 2017 viste Galleri Soli Brug i Sarpsborg i samarbeid med Galleri Ramfjord hele 120 verk av begge kunstnere. Utstilling­en ble også denne gangen en stor suksess med mangfoldig tusen besøkende.

FOTOGRAF Morten Krogvold åpnet i juni i år Dietrichso­n og Cohens utstilling i Kihlegalle­riet i Horten. I sin åpningstal­e den gang uttalte Krogvold blant annet:

– Tone Dietrichso­n er en kunstner som brenner – hva er det hun prøver å fortelle oss – og hvorfor bruker

Tone Dietrichso­n 17 år på Henrik Ibsens «Vildanden»? Hvilken kunstner i dag går inn i en så stor fordypelse… Da må man faktisk tilbake til renessanse­kunstnerne på 1700 tallet og de store forfattern­e i det 20. århundre som for eksmpel Becket som jeg syns Tone har noe til felles med i denne fordypelse­n i visse temaer. Større kompliment kan jeg ikke gi et menneske… Tone er en av de kunstnere i verden som er lengst unna kynisme… Hun kommer til å vaere «in the game» mye lengre enn de fleste – og jeg tror faktisk at hvis du fortsetter å fordype deg , Tone Dietrichso­n, og går videre inn i det råeste du viser i utstilling­en din, så tror jeg at du kommer til å vaere i dette gamet i mange, mange år etter at du har vandret til de evige jaktmarker du også…

Ifølge formannen i Horten Kunstforen­ing, Henrik Støldal, hadde det aldri vaert flere folk til stede på noen utstilling­såpning i Kihlegalle­riets historie som denne.

Leonard Cohens poesi og sanger inspirerer henne – og hun har selv samarbeide­t tett med artisten. Snart kan du se bildene til Tone Dietrichso­n i Galleri Farsund.

NÅ VISES HELE grafikkser­ien og enkelte mindre verk i olje av Tone Dietrichso­n i Farsund Kunstforen­ing.

Kunstneren vil selv vaere tilstede under åpningen å fortelle om prosessen rundt det 6 årige prosjektet og gi sin tolkning av Leonard Cohens vakre hymne «Anthem».

Utstilling­en er en salgsutsti­lling.

Tone Dietrichso­n er en kunstner som brenner. MORTEN KROGVOLD

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Inspirasjo­nskilden: Leonard Cohen selv med «There is a Crack in Everything» – håndkolore­rt grafisk blad av Tone Dietrichso­n.
FOTO: PRIVAT Inspirasjo­nskilden: Leonard Cohen selv med «There is a Crack in Everything» – håndkolore­rt grafisk blad av Tone Dietrichso­n.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Eksempel på kunsten som vises i Galleri Farsund: «Bird on a wire» av Tone Dietrichso­n.
FOTO: PRIVAT Eksempel på kunsten som vises i Galleri Farsund: «Bird on a wire» av Tone Dietrichso­n.
 ?? FOTO: GRO JARTO ?? Tone Dietrichso­n.
FOTO: GRO JARTO Tone Dietrichso­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway