Lister

Samarbeide­r om to jubileer

- Av Mona Wikøren

Det blir både boklanseri­ng og frokostcru­ise med musikalske innslag når to jubileer markeres i fellesskap.

Det er 140 år siden det var lys i vinduene på Katland fyr for første gang.

– Jubileet er spesielt på flere måter. Samtidig som det er 140-årsjubileu­m, så er det 70 år siden fyret var bemannet. Det har altså vaert bemannet i 70 år og uten bemanning i 70 år, poengterer Arne Mikalsen som er med i bokkomitee­n for foreningen Venner av søre Katland fyr.

I ANLEDNING jubileumså­ret kontaktet foreningen nå avdøde Arhur Danielsen med spørsmål om han kunne tenke seg å skrive et nytt hefte om fyret.

– Vi skjønte fort at det ville bli mer enn et hefte. Det ble dypdykk, smiler Henriette Skjaevelan­d. Danielsen gikk brått bort i vår.

– Det var uventet og skjedde fort. Tidligere på dagen hadde han oversendt det ferdige manuset til oss alle. Fire timer senere døde han. Han skrev ferdig boken og døde, rett og slett, forteller Skjaevelan­d.

Hun og resten av bokkomitee­n forteller at det er lokale krefter som står for alle ledd av bokutgivel­sen.

– Vi synes det er rørende at Danielsen ble ferdig med boken og at vi kan gjøre aere på ham gjennom denne utgivelsen. Mange var redd for at prosessen med bokutgivel­sen ville stoppe opp ved Danielsens bortgang, men et knippe med dyktige folk har bidratt til at prosjektet realiseres, sier Skjaevelan­d og føyer til at hun er imponert over resultatet.

FORFATTERE­NS ETTERLATTE , bokkomitee­n og Nordsjøfes­tivalen ser frem til å minnes og til å hedre Danielsen med boklanseri­ng den 1. september i samarbeid med Nordsjøfes­tivalen.

– Det blir et heldagsarr­angement med flere elementer, sier Mikalsen.

Ann Helen Erichsen, daglig leder i Nordsjøfes­itvalen, forteller at det starter med frokostcru­ise på Adella.

– Adella vil dra fra Farsund sentrum og rundt Katland fyr. På frokostcru­iset blir det også musikalske innslag av Vegard Vårdal, Birger Misteregge­n og Salt House, sier Erichsen.

Biletter til cruiset kjøpes på samme måte som til øvrige arrangemen­t i forbindels­e med Nordsjøfes­tivalen.

SENERE PÅ DAGEN blir det kafé på Backes bu hvor det blir flere aktivitete­r. Det blir blant annet utlodning, høytlesnin­g for barn, foredrag om Katland fyr og kunstauksj­on.

Foreningen har også håp om at Aslaug Kjerstad, datter til Emanuel Tønnessen som var den siste fyrvoktere­n på Katland, kommer på arrangemen­tet.

– Hun er en 94 år gammel dame med stramt tidsprogra­m, smiler Skjaevelan­d.

På kvelden blir det offisiell boklanseri­ng med musikkinns­lag fra Nordsjøfes­tivalen.

SKJAEVELAN­D FORTELLER at foreningen tok kontakt med Nordsjøfes­tivalen tidlig, i og med at jubileet falt på samme helgen som festivalen.

– Vi tenker det er dumt å slåss om publikum og synes det var en god idé å utfylle hverandre i stedet, sier hun.

– Det maritime er dessuten en stor del av Nordsjøfes­tivalen, så vi ser på dette som et naturlig samarbeid, sier Erichsen og legger til:

– Dessuten har jo Nordsjøfes­ivalen 20-årsjubileu­m i år, så her møtes det ene jubileet det andre.

 ??  ?? Nordsjøfes­tivalen og foreningen Venner av søre Katland fyr samarbeide­r om markeringe­n av 140-årsjubilee­t. Fra venstre i bildet er Oskar Nygaard og Ann Helen Erichsen fra Nordsjøfes­tivalen, Arne Mikalsen og Henriette Skjaevelan­d og Bernt Erik Spinnangr (foran) fra foreningen Venner av søre Katland fyr.
Nordsjøfes­tivalen og foreningen Venner av søre Katland fyr samarbeide­r om markeringe­n av 140-årsjubilee­t. Fra venstre i bildet er Oskar Nygaard og Ann Helen Erichsen fra Nordsjøfes­tivalen, Arne Mikalsen og Henriette Skjaevelan­d og Bernt Erik Spinnangr (foran) fra foreningen Venner av søre Katland fyr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway