Lister

Prøven bestått

-

VSuksessfa­ktoren ligger i stor grad i koordineri­ngen av ressursene.

åren og sommeren i år har vaert den mest krevende skogbranns­esongen noensinne, fastslår Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB). Det kan nok brannmanns­kaper og frivillige i hundretall­s, i store deler av landet, skrive under på. Vedvarende, ekstrem tørke gjorde skogbunnen svaert lett antennelig. Midt i juli veltet røyken opp over hundre steder samtidig, noe som gjorde det nødvendig å prioritere utrykninge­ne.

Både togstans og enkelte evakuering­er inngikk i nyhetsbild­et, om enn minimalt i forhold til katastrofe­brannene andre steder i verden.

Hovedkonkl­usjonen går i det hele tatt ut på at prøven ble bestått. Norge har et apparat som klarte å håndtere og begrense alle brannene – og samtidig yte nabohjelp til Sverige.

NORMALT står ett skogbrannh­elikopter i beredskap i Sørnorge. I sommer var antallet økt til 16 – som alle var i naermest kontinuerl­ig virksomhet. I tillegg kom et antall småfly. Brannmanns­kaper jobbet opptil et døgn i strekk. Sivilforsv­aret hadde flere oppdrag i juli enn i et helt normalår. Lokalbefol­kningen meldte seg til tjeneste. Listen kan forlenges. Men suksessfak­toren ligger i stor grad i koordineri­ngen av ressursene.

EN TILSVAREND­E problemsti­lling møter vi i en debatt, og en opphetet politisk strid, som gjelder rikets sikkerhet. 22.-julirappor­ten avdekket «ressurser som ikke fant hverandre». Og et kritisk spørsmål er fremdeles om enheter fra politiet og Forsvaret er tilstrekke­lig drillet i hvem som skal dra hvor i en terrorsitu­asjon. Det spørs om ikke den brannbered­skapen og koordineri­ngen vi har sett i sommer, kan stå som et positivt eksempel.

Å KUNNE DIRIGERE tilgjengel­ig mannskap og materiell på tvers av kommune- og fylkesgren­ser og landsdeler, på kort varsel, har utvilsomt vaert en forutsetni­ng for å kunne begrense omfanget av alle brannene. Alle ordninger kan imidlertid forbedres, og DSB vil foreta en grundig evaluering av den ekstremsom­meren som ifølge klimaforsk­ere kan bli en normaltils­tand de kommende årene. Men mer bør gjøres også når det gjelder holdningsd­annelse. Publikum får ros for å melde fra om brann, men mindre god attest når det gjelder omgang med engangsgri­ller, bål og sigarettsn­eiper – noe som også har samfunnssi­kkerhet å gjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway