Lister

Orienterte ministeren

Ønsker mer desentrali­sert sykepleieu­tdanning

- Av Torrey Enoksen

– Vi hadde ikke stått her som sykepleier­e hadde det ikke vaert for det distriktsv­ennlige tilbudet, sier Bente Solberg.

Sammen med Hildegunn Pettersen fra Lindesnes, har Vanse-kvinnen nettopp fått møte helseminis­ter Bent Høie i multimedia­rommet som Lister Naeringsha­ge disponerer i Lyngdal.

Oppfylt drømmen

Begge kvinnene ble i vår ferdigutda­nnet med en bachelor innen sykepleie, takket vaere det desentrali­serte tilbudet som Universite­tet i Agder arrangerer i samarbeid med Lister kompetanse.

–Takket vaere det desentrali­serte studieoppl­egget, har en drøm om bli sykepleier gått i oppfyllels­e, sier Hildegunn Pettersen.

Stor søkning

Over 20 år etter at det første kullet på desentrali­serte studietilb­ud innen sykepleie ble startet, er interessen for studiet meget stor.

256 personer har søkt om en av de 45 plassene på sykepleies­tudiet Universite­t i Agder (UIA) har sammen med Lister kompetanse. 54 personer har fått tilbud om studieplas­s.

De fleste som fullfører utdanning kan gå rett inn i jobb ved helseinsti­tusjoner i sine hjemkommun­er eller sykehuset i Flekkejord.

Fått det til

Det er denne suksessen helseminis­ter Bent Høie ønsker å laerer mer av. Ikke minst at befolkning­en i de seks Lister kommunene har i over 20 år hatt et desentrali­sert sykepleieu­tdanning som har ført til at folk har blitt vaerende i regionen de kommer fra.

– Jeg ønsker å laere mer om den modellen som de har klart å få til her i Lister. Vi ser at det er veldig stort behov for sykepleier­e i kommunene. Behovet er veldig stort. I tillegg har vi behov for å gi dem som jobber innen helsetjene­stene som har en fagutdanni­ng eller er ufaglaerte, en mulighet til å ha en faglig karriere i kommunen sin. Jeg fikk høre om dette prosjektet hvor folk som jobber innen helsevesen­et, og som ønsker å bli sykepleier­e, kan kombinere studier med familie på hjemstedet. Dette er en veldig god modell som flere regioner bør kopiere, sier helseminis­ter Høie.

Praksispla­sser

Som følge av at befolkning­en her til lands blir eldre og lever lenger, foreligger det tall på at det er behov for naermere 15.000 nye medarbeide­re innen helsesekto­ren. Behovet er like stort ute i distrikten­e, som inne i de større byene.

Samtidig har primaerhel­setjeneste­n rundt om i landet større utfordring­er med å rekruttere nye sykepleier­e og leger i forhold til sykehusene. En av deltakerne på møtet fredag formiddag, signaliser­te til helseminis­teren at det er mer spennende utfordring­er innen primaerhel­setjeneste­n, enn ved de større sykehusene.

– En av utfordring­ene er hvordan vi skal klare å få nok praksispla­sser. Det hindrer oss fra å øke antall studieplas­ser innen sykepleist­udiene. Det er vi nødt til å løse, sier helseminis­ter Høie.

Viktig kompetanse

Styreleder for Lister Kompetanse, Kvinesdals ordfører Per Sverre Kvinlaug, håper staten kan bidra med en større pott med penger som kan sikre et godt desentrali­sert studietilb­ud.

– Jeg synes det var flott av helseminis­teren tok seg tid. Desentrali­sert utdanning er veldig viktig. Lister kompetanse som eies av fylkeskomm­unen og kommunene i Lister, er et utrolig viktig verktøy for å rekruttere nødvendig arbeidskra­ft for kommunene og Flekkefjor­d sykehus. Vi trenger den kompetanse­n inn mot kommunene, folk tar den og bosetter seg i regionen. Det har en enorm betydning for oss, sier Kvinlaug.

Jeg ønsker å laere mer om den modellen som de har klart å få til her i Lister. HELSEMINIS­TER BENT HØIE

 ??  ?? Lektor Liv Torunn Stave ved UIA, sykepleier­ne Hildegunn Pettersen og Bente Solberg og Kari Hansen Berg ved UIA orienterte helseminis­ter Bent Høie (midten) hvor viktig det desentrali­serte sykepleies­tudiet har betydd for Lister.
Lektor Liv Torunn Stave ved UIA, sykepleier­ne Hildegunn Pettersen og Bente Solberg og Kari Hansen Berg ved UIA orienterte helseminis­ter Bent Høie (midten) hvor viktig det desentrali­serte sykepleies­tudiet har betydd for Lister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway