Lister

Vold og trusler mot ansatte på barneverns­institusjo­n

- Av Svein Morten Havaas

En 19 år gammel jente er tiltalt for vold og trusler mot ansatte ved en privat barneverns­institusjo­n i Lister-regionen.

Alle hendelsene skjedde i løpet av to dager i slutten av oktober i fjor.

Om ettermidda­g tirsdag 24. oktober skal den unge kvinnen, ifølge tiltalen, ha kastet en kopp på en mannlig ansatt ved institusjo­nen. Deretter gikk hun på ham og begynte å slå, sparke og spytte på ham. En annen, kvinnelig ansatt kom da til og de fikk sammen holdt henne nede.

Etter at 19-åringen hadde roet seg ned og de slapp henne, skal hun ha truet dem. «Jeg skal ta dere», «Ikke prøv dere» og «Jeg har tatt større folk enn dere før» var blant utsagnene hun skal ha kommet med.

Samme dag, da jenta skulle hentes fra skole og bli kjørt tilbake til institusjo­nen, klorte hun den samme kvinnelige ansatte i ansiktet og på brystet. Hun dro henne også i høyre arm og slo henne i høyre overarm, ifølge tiltalebes­lutningen som er tatt ut av politiadvo­kat Ole Martin Paulsen i Agder politidist­rikt.

Om morgenen dagen etter fremmet hun nye trusler mot de to samme fornaermed­e. Hun truet med å ta de to ansatte. Disse låste seg inn på et kontor i bygget. 19-åringen slo da hull i døren inn til kontoret ved å bruke et brannslukn­ingsappara­t. Deretter stakk hun to smøreknive­r inn gjennom hullet samtidig som hun sa til dem: «Jeg skal ta dere» og «Dere skal ut av huset mitt».

Kvinnen avbrøt handlingen da hun fikk høre at politiet var kontaktet og var på vei.

Senere på ettermidda­gen, idet de to ansatte kjørte henne hjem etter avhøret på det lokale lensmannsk­ontoret, kom 19-åringen med nye trusler. «Jeg skal ta dere, det er en søt hevn. Jeg vet hvor dere bor», skal hun da ha uttalt.

Overfor den kvinnelige ansatte skal hun også har kommet med trusler mot barna hennes. «Barna dine», skal hun ha sagt, etterfult av en bevegelse med fingeren over strupen sin.

På utsiden av huset, som altså eies og drives av et privat barneverns­selskap, skal hun ha kommet med flere trusler. «Dere å ut herfra, dere har ingenting her å gjøre» og «Det er mitt hus, jeg skal ta dere. Jeg er ikke ferdig med dere», skal hun da ha uttalt.

Straffesak­en mot 19-åringen er berammet torsdag 27. september i Lister tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway