Lister

Strålende fyrsommer

Over 70.000 har besøkt Lista fyr i sommer

- Av Karoline Johannesse­n Litland

Irina og Waldemar Sauer er blant mange turister som i sommer har valgt å besøke Lista fyr.

– Det er veldig fint her! Er det mulig å komme opp i fyrtårnet også? spør det tyske ekteparet, som er på norgesferi­e og har parkert bobilen på parkerings­plassen på Lista fyr.

Rekordår

Dessverre var fyrtårnet lukket da tyskerne hadde tatt turen, men det gjorde ingenting. De benyttet anledninge­n til å se på vaer og vind og det spesielle Lista-landskapet. Og ifølge lederen i Farsund 365, Patricia Hartmann, er ekteparet Waldemar langt ifra de eneste som gjør nettopp det.

– Vi vil gjøre vind og vaer om til noe kult! Folk kommer til fyret for å se vaeret, fugler, kunst, solnedgang­en, landskapet og lyset. Listalande­t er i seg selv en attraksjon, sier hun.

I år antas det registrert over 70.000 besøk på Lista fyr, noe som er en økning på litt over 16 prosent fra året før, da det ble registrert i overkant av 60.000 besøk.

– 2018 ligger an til å bli rekordår med tanke på antall besøkende, sier Hartmann.

Langsiktig planleggin­g

De siste årene har det blitt stadig mer populaert å besøke fyret, og Hartmann mener det kan skyldes flere faktorer. Blant annet har man hatt fokus på langsiktig destinasjo­nsplanlegg­ing, innholdet i suvenirbut­ikken har blitt bedre og fyrleiligh­etene er populaere. Fuglestasj­onen og Kunstpunkt Lista tiltrekker også turister, og det samme gjør muligheten for å leie sykler.

– Samtidig har fyret fått nye og flotte brosjyrer på tre språk og ny nettside, og det ble miljøserti­fisert i fjor. Miljøprofi­len er viktig, sier hun.

Fyret har også fått status som besøkssent­er våtmark, noe som betyr at det er en fulltidsst­illing på fyret samt en halv stilling som naturveile­der.

– Økte ressurser og dyktige ansatte har gitt gode resultater, smiler hun.

Utenlandsk­e turister

Daglig leder på Lista Fyr Besøkssent­eret Våtmark, Pål Hals, er også godt fornøyd med besøkstall­ene og trekker frem noen av de samme grunnene som Hartmann når han forklarer årsaken til økningen.

–Vi har markedsfør­t oss på en god måte og har utvidet tilbudet vårt. Vi ser en tydelig økning i besøkende i juli, men også en økning på årsbasis, sier Hals.

I snitt har det vaert 600 besøkende hver dag i juli, noe han er godt fornøyd med.

– Lista fyr er også tilknyttet Usus (naeringskl­ynge for reiseliv, opplevelse­r og kultur, journ.anm.), og vi jobber mot utenlandsk­e turister, sier Hals.

Når det gjelder utenlandsk­e turister, trekker han blant annet frem Widerøes nye englandsru­te og forteller at han skal til England og snakke med britiske reiselivsa­genter for å forsøke å lokke fugleinter­esserte briter til Lista.

–Men vi jobber også målbevisst sammen med Innovasjon Norge mot andre marked som Tyskland og Danmark, forteller han.

Nytt av året er at Hennigolse­n Is har hatt en isbod plassert på parkerings­plassen. Hals sier det godt kan vaere den vil vaere å finne til neste år også, men at man på lenger sikt jobber for å etablere annen servering.

– Besøkstall­ene kan reelt vaere noe høyere, for dersom folk eksempelvi­s bare kommer for å kjøpe is, blir de ikke telt, føyer Hals til.

 ??  ?? Irina og Waldemar Sauer besøkte Lista fyr torsdag ettermidda­g.
Irina og Waldemar Sauer besøkte Lista fyr torsdag ettermidda­g.
 ??  ?? Lista fyr er et populaert turistmål i regionen.
Lista fyr er et populaert turistmål i regionen.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Hartmann trekker frem flere årsaker til de gode besøkstall­ene på fyret.
FOTO: MONA WIKØREN Hartmann trekker frem flere årsaker til de gode besøkstall­ene på fyret.
 ??  ?? Vaeret på Lista er en attraksjon i seg selv.
Vaeret på Lista er en attraksjon i seg selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway