Lister

Gjenkjente båten

Så «Khan Farsund» ved «Maud»-prosjekt i Canada

- Av Mona Wikøren

– Hadde jeg visst at slepebåten hadde tilknytnin­g til Farsund, så hadde jeg nok gjort et poeng av det i bloggen.

Det sier forfatter, forsker og historiker Harald Dag Jølle som vokste opp i Lyngdal og Farsund.

I Amundsens fotspor

Våren 2016 la Jølle, Vegard Ulvang og Jan Fasting ut på en ekspedisjo­n som gikk på å krysse Nordvestpa­ssasjen i Roald Amundsens fotspor. De fløy til Cambridge Bay, nord i Canada, hvor ekspedisjo­nen startet.

Dette var samme sted som slepebåten «Tandberg Polar», ved polarskuta «Maud» som skulle hentes hjem til Norge. Slepebåten ble kjøpt av prosjektle­der Jan Wanggaard i prosjektet «Maud returns home» fra Farsund Fortøyning­sselskap 2013 for å få fraktet polarskuta hjem til Vollen i Asker. Slepebåten het tidligere «Khan Farsund».

Men det visste ikke Jølle i 2016.

– Hadde sett båten før

Søndag stoppet Wanggaard og følget med slepebåten og «Maud» i Farsund. Mandag skrev vi om at visitten i Farsund ikke var tilfeldig. Farsund Fortøyning­sselskap har vaert viktige støttespil­lere gjennom hele prosessen med teknisk bistand når det gjelder slepebåten som har slept «Maud» til Norge.

Jølle leste saken på Lister24 og kontaktet avisen.

– Interessan­t. Jeg tenkte at jeg hadde sett båten før, forteller Jølle.

Han har sendt et bilde til Lister som viser slepebåten i isen i Cambridge Bay.

– Slepebåten lå like ved der vi overnattet i et hus. Det lå forresten to slepebåter der. Jeg tror den andre var fra Grimstad, forteller Jølle.

Han og de andre som deltok i ekspedisjo­nen så skuta under vann da de var der.

– Det var ikke mye som stakk opp, over isen. Da jeg fikk se bilder av «Maud» etter hun var hevet, ble jeg overrasket over hvor mye som er bevart, sier Jølle.

Han forteller videre at han skrev blogg underveis i ekspedisjo­nen, og som nevnt hadde han gjort et poeng av det i bloggen dersom han hadde visst at slepebåten hadde tilknytnin­g til Farsund.

Blogget om «Maud»

I bloggen skrev han blant annet følgende om «Maud»:

««Maud»-ekspedisjo­nen ble en vitenskape­lig suksess, og et springbret­t for Harald Ulrik Sverdrups enorme forskerkar­riere, men for Amundsen ble ekspedisjo­nen ei hengemyr – som kanskje symboliser­es her i Cambridge Bay, hvor vrakresten­e etter Maud ligger.»

Og videre:

««Kommer dere for å hente skuta?» er spørsmålet vi stadig blir møtt med når vi sier vi er fra Norge. De er vandt til at det er nordmenn i byen som jobber med å heve skipsvrake­t. Prosjektet Maud Returns Home har i flere år jobbet med å få henne opp og hjem til Vollen i Asker, hvor hun ble bygget i 1917. Vi spør hva folk her synes om å miste en attraksjon. De fleste trekker på skuldrene. De er mer opptatt av hvor mye penger vi må ha i Norge, som kan bruke såpass på å frakte gamle plankebite­r rundt halve kloden.»»

Jølle gir uttrykk for at han er imponert over hva Wanggaard og hans team har fått til.

–De har brukt så mye energi på det. Det er spennende å se at «Maud» er så godt konservert. Det er ingenting som råtner i de farvann hun har ligget i alle disse årene, sier Jølle.

 ?? FOTO: JAN FASTING ?? Her ligger slepebåten «Tandberg Polar» i Cambridge Bay i Canada. Harald Dag Jølle, Vegard Ulvang og Jan Fasting overnattet i et hus like ved slepebåten som ble kjøpt fra Farsund Fortøyning­sselskap for å frakte polarskuta «Maud» hjem til Norge. Jølle visste ikke da om at slepebåten hadde tilknytnin­g til Farsund.
FOTO: JAN FASTING Her ligger slepebåten «Tandberg Polar» i Cambridge Bay i Canada. Harald Dag Jølle, Vegard Ulvang og Jan Fasting overnattet i et hus like ved slepebåten som ble kjøpt fra Farsund Fortøyning­sselskap for å frakte polarskuta «Maud» hjem til Norge. Jølle visste ikke da om at slepebåten hadde tilknytnin­g til Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway