Lister

Søknadene renner inn

Rekordmang­e bønder krever erstatning for tapt avling

- Av Tom Arild Støle

Fylkesmann­en i Aust- og Vestagder har mangedoble­t bemanninge­n for å ta hånd om alle bøndene som har søkt om erstatning for tapt avling.

– For hele fjoråret betalte vi ut avlingsska­deerstatni­ng til 30 søkere i hele Aust- og Vestagder. I år har vi stipulert at antallet vil bli på mellom 900 og 1.000. Det kan bli enda flere. Det sier sitt, opplyser saksbehand­ler Anne Kari Birkeland ved landbruksa­vdelingen hos Fylkesmann­en i Aust- og Vestagder.

70 millioner

Det er anslått at det i løpet av året vil bli utbetalt over 70 millioner kroner i erstatning til bønder i Aust- og Vest-agder som har fått deler av årets avling ødelagt av tørken tidligere i sommer.

Den ordinaere søknadsfri­sten for å søke om avlingsska­deerstatni­ng er 31. oktober. Men det er også mulig å søke om forskuddsu­tbetaling.

– Ordningen med forskuddsu­tbetaling har nesten ingen benyttet seg av tidligere. I år er situasjone­n helt eksepsjone­ll. Søknadene renner inn nå, opplyser Birkeland til avisen Lister.

Bare fra Lister-regionen (inkludert Audnedal) er det kommet inn totalt 31 søknader om forskuddsu­tbetaling av avlingsska­deerstatni­ng som følge av tørken tidligere i sommer. Og det kommer flere søknader nesten dag for dag. De som har søkt og søker er bønder som dyrker grovfôr og som samtidig har husdyr.

Ekstraordi­naert

– Situasjone­n i år er helt ekstraordi­naer. Vanligvis har vi hatt én eller to personer som har jobbet med disse tingene. I år har vi måttet laere opp folk. Nå har vi seks stykker som jobber med å behandle søknadene, og kanskje må vi sette i sving enda flere, sier Anne Kari Birkeland.

Byråkraten­e hos Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder jobber på spreng med å behandle søknadene om erstatning, for at bøndene skal få pengene raskest mulig.

– Det er mange som kjøper fôr både fra inn- og utland, og de har behov for penger nå, forklarer Birkeland.

Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder har brukt tid på oppdaterin­g av kommunene, slik at de kan gi ut best mulig informasjo­n til bøndene som vurderer å søke om avlingsska­deerstatni­ng.

– Bøndene har en egenandel på 30 prosent av fastsatt normalavli­ng, og avlingstap utover dette kan erstattes. For at søknadene skal bli godkjent, og sendt videre til utbetaling fra oss, må de også vaere attestert av kommunene. Vi regner med å gjøre de første utbetaling­ene allerede i løpet av august, sier Anne Kari Birkeland.

Fylkesmann­en har beregnet at årets avling for mange vil ligge på rundt 40 prosent av en normal avling. For mange kan det bli enda lavere.

– Nå er det jo en del igjen av vekstseson­gen, og bøndene vil i mange tilfeller også få en tredjeslåt­t og mer beite utover høsten. Men den vil uansett aldri ta inn igjen det som er et normalår. Hvis det skulle vise seg at noen til slutt skulle få en så stor årsavling at de får utbetalt for mye i forskudd, må de betale tilbake når året gjøres opp, forklarer Birkeland.

Avventer

Henning Kolnes på Lista er blant bøndene som har avventet å søke om erstatning på forskudd.

–Det er et vanskelig regnestykk­e det der. Det er ikke så lett å beregne hvordan fasiten blir seende ut til slutt. Akkurat nå gror det jo bedre enn på lenge, sier Kolnes, som kommer til å avvente situasjone­n til slutten av oktober, når fristen for å søke erstatning går ut. Han har sendt 100 dyr til slakt, og har meldt inn ytterliger­e 50.

 ?? FOTO: ELSE MARIE ABRAHAMSEN ?? 31 bønder i Lister har så langt søkt om forskuddsu­tbetaling av erstatning for tapt avling etter tørken i sommer.
FOTO: ELSE MARIE ABRAHAMSEN 31 bønder i Lister har så langt søkt om forskuddsu­tbetaling av erstatning for tapt avling etter tørken i sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway