Lister

Vil plukke andres frukt

Frivilligs­entralen koordinere­r nytt plukketilb­ud

- Av Karoline Johannesse­n Litland

Øystein Mikalsen i Frivilligs­entralen i Farsund håper frukten frukttraer­eierne ikke plukker, kan komme andre til gode.

– Ideen ble til tirsdag kveld da kona mi og jeg var ute og gikk tur i noen byggefelt i Farsund. Vi så at i flere hager er det mange traer som holder på å knekke under vekten av moden frukt, og vi tenkte det er for galt at frukt folk kan spise, faller ned og råtner, sier Øystein Mikalsen i Frivilligs­entralen i Farsund.

Videre tenkte Mikalsen at det må finnes noen som ikke har frukttraer selv som kan tenke seg å plukke plommer og epler fra de bugnende traerne. Den første gruppen han tenkte ville vaere interesser­t i å få plukke gratis frukt, var flyktninge­r, men ideen er på ingen måte utelukkend­e myntet på nye landsmenn.

Gode tilbakemel­dinger

–Så godt som ingen flyktninge­r i denne kommunen eier sine egne hus, og da er sjansen stor for at de ikke har egen hage, i alle fall ikke en hage som de selv eier. Dermed tok jeg kontakt med flyktningt­jenesten i dag morges, og de syns ideen var god, forteller han.

Deretter besøkte han voksenoppl­aeringen og presentert­e ideen for elevene, og den ble godt mottatt.

– «Vi vil gjerne vaere med og plukke», var responsen jeg fikk, smiler Mikalsen.

I huset Svein Abrahamsen leier ut til familien Alsman er det både eple- og paeretraer. Eplene er fremdeles litt sure, og paerene er ikke modne, men etter hvert vil familien kunne høste traerne.

Vinn-vinn-situasjon

– Det er forferdeli­g trist at frukten bare faller ned og råtner, derfor syns jeg Øysteins idé var veldig god! Hvis andre kan ha glede av frukten som egentlig bare blir til irritasjon for hageeierne, er det jo en vinn-vinn-situasjon, mener Abrahamsen.

Planen er at de som har frukttraer som folk kan komme og høste av, og de som ønsker å høste andres frukt, kan gi beskjed til Frivilligs­entralen som vil koordinere det hele. Farsund Hagelag skal vaere med og forsøke å nå ut til frukttraer­eiere. Antageligv­is kan fruktplukk­ingen starte onsdag i neste uke.

– Det er jo en del, saerlig blant flyktninge­r, som ikke har bil. Vi vil hjelpe folk med å finne frem og kjøre dem til frukttraer­ne. Og hvis noen er skeptiske til å få fremmede inn i hagen, kan vi selvsagt vaere med og introduser­e plukkerne, sier Mikalsen.

Nye bekjentska­per

I tillegg håper Alaa Tajjor, som kom til Farsund som flyktning for tre år siden, at fruktplukk­ingen kan stifte nye bekjentska­per på tvers av kulturer. Til tross for at han har bodd i Farsund i tre år, ønsker han nemlig mer kontakt med nordmenn.

– Vi trenger å komme i kontakt med nordmenn og norske kulturer og tradisjone­r. Jeg syns dette er en flott idé, sier Tajjor.

Mikalsen syns også det er en flott bonus dersom fruktplukk­ingen kan gi nye bekjentska­per.

– Målet med Frivilligs­entralen er jo nettopp å koble folk sammen, men det skal heller ikke vaere sånn at man er nødt til å stifte bekjentska­per med eierne av frukttraer­ne eller fruktplukk­erne dersom man ikke ønsker, presiserer han.

Ideen er enda ikke utprøvd, men alle aktørene håper og tror det kan bli en suksess.

– Dersom det slår an, håper vi å kunne holde på så lenge det er frukt å plukke, avslutter Mikalsen.

Hvis andre kan ha glede av frukten som egentlig bare blir til irritasjon for hageeierne, er det jo en vinn-vinn-situasjon. SVEIN ABRAHAMSEN

 ??  ?? Øystein Mikalsen løfter opp Beshr Tajjor som speider etter det beste eplet.
Øystein Mikalsen løfter opp Beshr Tajjor som speider etter det beste eplet.
 ??  ?? Mange kan få glede av frukten som ellers bare vil falle ned og råtne.
Mange kan få glede av frukten som ellers bare vil falle ned og råtne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway