Lister

Første skolestart

- Kent Gudmundsen, Høyre, Nestleder i utdannings­og forsknings­komiteen Norunn Tveiten Benestad, Høyre, Stortingsr­epresentan­t, Agder

Litt for stor sekk, et godt grep om mamma eller pappas hånd, sommerfugl­er i magen og smånervøse. I disse dager spaserer det 60.000 elevene inn i skolegårde­r landet over for aller første gang.

De neste tretten årene skal alle disse barna stifte nye vennskap, leke, laere, møte utfordring­er, oppleve mestring og vokse. De er heldige, fordi de starter i en skole hvor det faktisk går bedre enn før. Vi kan glede oss over at norske elever leser bedre, gjennomfør­ingen har gått opp og flere får bedre karakterer på grunnskole­n.

Men vi er ikke i mål og står fortsatt foran utfordring­er. For mange barna våre får ikke tilstrekke­lig grunnlegge­nde ferdighete­r for å klare seg i videre utdanning, arbeids- og samfunnsli­v. Det er også problemati­sk at det er så store kvalitetsf­orskjeller mellom kommuner, skoler og mellom klasserom. Hvor du kommer fra skal ikke ha noe å si for hva du kan utrette på skolen.

For Høyre har det alltid vaert viktig å skape en skole med muligheter for alle, uavhengig av hvor du bor eller hvilken familie du kommer fra. Derfor har vi satt et mål om at ingen skal gå ut av grunnskole­n uten å kunne lese, skrive og regne skikkelig. Vi vet at tiltak tidlig i skoleløpet har høyere effekt på elevenes laering og personlige utvikling, enn tiltak senere i skoleløpet. Jo lenger vi venter jo større vil forskjelle­ne bli. Derfor er en reform for tidlig innsats hele avgjørende for de aller yngste.

Vi har allerede gjort mye. Vi har blant annet gitt skolene en lovfestet plikt til å gi elever som henger etter et tilbud om intensiv opplaering i lesing, skriving og regning på 1.-4.trinn og lovfestet en plikt til samarbeid mellom barnehage, skole og SFO om barns overgang. Nå innfører vi også en laerernorm som vil gi flere laerere i norske klasserom. Vårt mål er økt tilpasset undervisni­ng, tettere oppfølging og dyktige laerere som gir barna våre den beste starten og møtet med skolen.

Vi vil mye mer. Neste år skal vi legge frem en egen stortingsm­elding om tidlig innsats. Vi vil gi flere laerere etter- og videreutda­nning fordi vi vet at laereren er den viktigste enkeltfakt­oren for elevenes laering, vi vil gjøre flere laerere til eksperter i begynnerop­plaering og vi vil stille krav om at alle barneskole­r skal ha spesialped­agogisk kompetanse.

Vi vil ønske spesielt alle nye elever hjertelig velkommen til den norske skolen. Vi skal gjøre vårt for at dere får det bra og laerer det dere skal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway