Lister

Et italiensk lykketreff

-

Mat- og vinsakene denne uka stod forrige gang på trykk i 2015. Inngangene er endret, og vinprisen er oppdatert. Dette er den siste uka med reprise før vi starter med vår nye matskriben­t, Even Ramsvik.

Hadde det ikke vaert for et lite overskudd av ricotta på en italiensk mamas kjøkken, måtte verden antakelig klart seg uten gnudi.

Tilfeldigh­eter og ad hoc-løsninger liger bak mange gode matretter. Gnudi er høyst sannsynlig en slik rett. OG FOR et lykketreff! Bakgrunnen er denne: I Italia lager de tradisjone­lle italienske mamaene de lifligste raviolier fylt med ferskosten ricotta. For å lage disse ravioliene må du ha to hovedingre­dienser – tynt kjevlede, ferske pastaplate­r og et fyll. Men det kan vaere vanskelig selv for en mama å treffe hundre prosent riktig med mengdene. Noen ganger sitter man igjen med litt av fyllet eller noen meter pastaplate­r til overs.

Jeg ser for meg den ferme italienske mamaen – øverste sjef i familien, en dame ingen kødder med – i blomstrete forkle på kjøkkenet. På benken har hun en bolle full av tiloversbl­event ricottafyl­l. Hva nå? Jo, mamaen vet råd. Hun tilsetter litt eggeplomme og mel for å få ricottaen fastere. Deretter koker hun fyllet som små boller uten pasta rundt. Hun synes de ser litt bleke og triste ut, så hun steker dem gylne i smør. Når hun så med største selvfølgel­ighet presentere­r dem som Gnudi (som betyr naken) på tallerkene­n, er alle rundt bordet enige i at en ny, frekk rett er født og at ingen er bedre en akkurat deres mama.

Det er mange varianter av smak man kan ha i fyllet. Spinat, brennesle, ramsløk, basilikum, salvie er gode alternativ­er. Jeg brukte spinat som er frest i med sjalottløk og smør i mine.

På toppen er det godt med friske urter eller smaksrike salater. Spansk kjørvel, basilikum, salvie eller rucola ville nok blitt godkjent av selveste mama.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway