Lister

På død og liv

- Sveinung W. Jensen

Denne lørdagen kan du lese historien om Lister-regionens kanskje mest grufulle drap etter Andre verdenskri­g. For 30 år siden ble fire mennesker skutt ned og drept på skytebanen på Knivsland i Farsund. Ytterliger­e to ble truffet av haglene, men overlevde.

Hendelsen rystet ikke bare et helt lokalsamfu­nn. En hel nasjon rettet plutselig blikket mot Farsund. Hovedstads­pressen rykket inn. Og i noen korte høstuker pågikk det en intens nyhetskamp mellom de ulike mediene.

SELV VAR JEG 17 år gammel den gangen. Jeg hadde akkurat lagt bak meg sommer nummer to som journalist­vikar i Farsunds Avis, men fortsatte å jobbe som frilanser ved siden av skolen. Journalist­ikken hadde for alvor grepet meg. Og jeg overdriver neppe hvis jeg anslår at jeg daglig var innom redaksjone­n i minst to friminutt.

Redaktør Justnaes og redaksjons­sekretaer Danielsen var rause med oppdrag. I praksis fikk jeg jobbe så mye jeg ville. Turene innom avisen ble hyppigere i dagene ukene etter at skuddene på Knivsland falt. Dagbladets team hadde slått leir i lokalene i Strandgate­n, og samarbeide­t tett med Farsunds Avis. Det var full stoffutvek­sling mellom de to avisene. Alt Dagbladet skrev, kunne lokalavise­n bruke. Og omvendt.

JEG SKAL IKKE legge skjul på at jeg som ung journalist­spire hadde svaert lyst til delta i dekningen av drapssaken. Tross alt, var det mulighet til å jobbe med de beste journalist­ene. Konkurrans­en mellom avisene, og da spesielt Dagbladet og VG, var innbitt. Det var en daglig kamp om kommentare­r, detaljer og bilder. Men redaktør Justnaes holdt meg klokelig på en armlengdes avstand. En drapssak var ikke noe for en 17 år gammel skoleungdo­m, mente han. Men sjansen min skulle komme.

I dagene etter skytetrage­dien ble en av tjenesteme­nnene fra det lokale lensmannsk­ontoret gransket for tjenestefo­rsømmelse. Han hadde noen timer før drapene skjedde blitt varslet om at en navngitt mann var observert bevaepnet med hagle utenfor Texaco-stasjonen i Vanse, men valgte ikke å foreta seg noe.

DET SAERSKILTE etterforsk­ningsorgan­et for politisake­r konkludert­e senere med at det ikke var begått tjenestefo­rsømmelse ved å unnlate å gripe inn. Men der og da jaktet en samlet presse på lensmannsb­etjenten. Ingen av avisene hadde imidlertid klart å få ham i tale eller fått nye bilder av ham.

Jeg var på vei ut på et annet oppdrag med kameraet hengende rundt halsen, da den jagede lensmannsb­etjenten plutselig kommer gående mot meg i Strandgate­n – rett utenfor inngangen til det som da var tinghuset. Instinktiv­t tar jeg tak i fotoappara­tet og retter linsen mot politimann­en. Men han ser hva som skjer, løper bort til meg og spør høflig om jeg kan la vaere å ta bilder av ham.

LETTERE PERPLEKS imøtekomme­r jeg betjentens anmodning, og rusler tilbake til avisen uten en eneste eksponerin­g på filmrullen. Da jeg tilbake i redaksjone­n forteller hva som skjedde, blir jeg skjelt huden full av Dagbladets fotograf. For ham var det uforståeli­g at jeg ikke hadde trykket på utløserkna­ppen. Kritikken gjorde inntrykk, husker jeg. Og i dagene som fulgte, må jeg innrømme at jeg ikke hadde saerlig tro på egen fremtid som pressemann i Akersgaten. I ettertid er jeg derimot sikker på at jeg gjorde et riktig valg den gangen. Det handler om respekt og forståelse for mennesker som har havnet i en vanskelig situasjon. Lensmannsb­etjenten glemte ikke episoden. Flere år senere kom han bort og takket meg. For øvrig jobbet jeg senere flere år i Dagbladet, og på oppdrag sammen med fotografen som var i Farsund høsten 1988. Ansvarlig redaktør

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway