Lister

Historien om Utsikten

-

I 2012 var det 80 år siden en av Kvinesdals mest kjente og kjaere virksomhet­er ble startet. Bak stod ekteparet Marie og Emanuel Egeland.

Inger Marie Andersen ble født i 1889. Foreldre var Anna Ånensdatte­r Svindland og laerer Jakob Kristian Andersen Rødland. Han døde i 1891, og Anna gifta seg igjen i 1895 med Lars Jensen Togås.

Mange kvindøler reiste til Amerika fra midten av 1800-tallet og utover. Inger Marie hadde mange slektninge­r der borte. Rett etter konfirmasj­onen gikk ferden mot vest. Året var 1904, og hun feiret 15-årsdagen og USA sin nasjonalda­g 4. juli i Chicago. Hun fikk seg huspost hos en familie og hadde ansvaret for hus og heim og noen barn. De satte stor pris på Inger Marie. Hun laerte fort engelsk og så fram til ei lykkelig framtid i det nye landet.

ETTER ET PAR år ville Inger Marie besøke mora Anna. Det skulle bare vaere en kort tur til gamlelande­t, og Inger Marie hadde ordna med returbille­tt. Hun var ei kjekk jente og var ennå tenåring. Hun kom til Flekkefjor­d og tok båten «Kvina» til Kvinabrygg­a på Øye. Der sto det en kjekk ungkar klar med hest og vogn. Det var den ti år eldre Gabriel Emanuel Egeland.

Han skulle frakte folk og varer oppover dalen. Denne dagen ble helt spesiell og forandra livet til de to unge. Mange år seinere fortalte Marie til dattera Ragnhild: «Det ble kjaerlighe­t ved første blikk».

Returbille­tten ble innlevert til Jens Hompland. Ei kanskje stor framtid «over there» ble bytta ut med giftermål og 13 barnefødsl­er. Dette er vi i Egelandsfa­milien usedvanlig glade for. Vi var heldige!

EMANUEL VOKSTE opp i en barnerik familie på Ytre Egeland. Foreldre var Nils Nilsen Ytre Egeland og kona Lovise Karoline Salvesdatt­er Åmodt. Emanuel sin bror, Nils, var poståpner og far til kjente forretning­sfolk i Neset. Søstera Amalie ble gift med Samuel Kloster. Barna deres Nils og Sven hadde forretning­er i Neset.

Så var det Emanuel. Han gifta seg med Marie i 1909, og de bygde hus midt i Neset. Marie dreiv butikk. Emanuel hadde militaerut­dannelse og utdanna nye rekrutter på Gimlemoen om sommeren. Han hadde

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway