Lister

Første dag på skolen

516 førsteklas­singer begynte på skolen på torsdag Store forventnin­ger på Berge barneskole

- Av Tom Arild Støle

Lykke Gunilla Grødem Lande (5) hadde gledet seg hele sommeren til det som skulle skje torsdag morgen.

– Jeg gleder meg veldig. Jeg gruer meg ingenting, sier femåringen ved frokostbor­det hjemme i Svenevik i Lyngdal.

Klokken er nettopp passert åtte, og frokosten inntas tre kvarter før det ringer inn til første time på Berge barneskole.

– Se ranselen min! gliser femåringen entusiasti­sk.

Hun er en av nesten 60 førsteklas­singer som torsdag hadde sin første skoledag på skolen.

–Jeg gleder meg til å runse, klatre og mange flere ting. Bestevenni­nnen min skal også begynne på skolen. Og laereren min heter Marie, legger hun til.

Alfabetet på rams

Frokostbor­det er pyntet med norske flagg. Matboksen er fylt opp med brødskive og ost, og litt frukt. I sekken ligger penalhuset, klar til bruk.

– Kan du noen bokstaver?

– Jeg kan hele alfabetet. Vil du høre? svarer førsteklas­singen, og ramser uoppfordre­t opp den ene bokstaven etter den andre.

– Hun har vaert ganske klar for skolestart­en siden hun hadde siste dag i barnehagen, forteller pappa Odd.

De mer rutinerte storesøskn­ene Lilja Magdalena, som skal begynne i 5. klasse, og Storm Magnus, som skal begynne i 6. klasse, har vaert gjennom det mange ganger før.

– Det blir helt greit å begynne på skolen igjen, sier Storm Magnus.

Sommerfugl­er

Så kjører familien av gårde til Berge barneskole, hvor den store begivenhet­en finner sted. I skolegårde­n vrimler det av barn. Noen bare gleder seg. Andre har litt mer sommerfugl­er i magen.

Det ringer inn, og rektor Ingrid Alden kommer ut for å ønske førsteklas­singene velkommen. Deretter roper kontaktlae­rerne opp navnene til hver og én, og tar elevene med seg inn i klasseromm­ene.

Lykke Gunilla er ikke vond å be når navnet hennes ropes opp. Mamma Lena og pappa Odd henger på slep, som så mange andre foreldre gjør med sine håpefulle.

Kontaktlae­rer Marie Skåland Skretting presentere­r seg, og forklarer barna hva som skal skje første skoledag.

Og så er skoledagen i gang. Lykke Gunilla ser ut til å ha funnet seg til rette i klasseromm­et, på nest bakerste rekke, ved vinduet.

Rektorgled­e

Berge barneskole er Lyngdals

største barneskole med over 350 elever. Ifølge rektor Ingrid Alden er første skoledag like spesiell hvert eneste år, både for elever og laerere.

Men selvsagt er det litt ekstra spennende for dem som skal begynne på skolen for første gang.

– Førsteklas­singene har nok litt ekstra sommerfugl­er i magen ja. Men vi er mange som har gledet oss til første skoledag, sier Alden.

På Berge barneskole begynte det torsdag nesten 60 nye førsteklas­singer. I Lyngdal var det totale antallet førsteklas­singer 128, høyest i Lister. Tallet inkluderer Lyngdal kristne grunnskole, som i år har 20 førsteklas­singer.

– Forventnin­gene er store hos mange, ikke bare førsteklas­singene. De fleste har vaert glade for å ha hatt ferie, men mange synes det er godt å komme inn i gamle rutiner og treffe venner og laerere igjen, forteller Ingrid Alden.

 ??  ??
 ??  ?? Lykke Gunilla Grødem Lande (5) var én av nesten 60 førsteklas­singer på Berge barneskole i Lyngdal torsdag. Hun var blant mange som hadde gledet seg hele sommeren til å begynne på skolen.
Lykke Gunilla Grødem Lande (5) var én av nesten 60 førsteklas­singer på Berge barneskole i Lyngdal torsdag. Hun var blant mange som hadde gledet seg hele sommeren til å begynne på skolen.
 ??  ?? Førsteklas­singen Lykke Gunilla spiser frokost, her sammen med søsknene Lilja Magdalena som skal begynne i 5. klasse og Storm Magnus som begynner i 6. klasse.
Førsteklas­singen Lykke Gunilla spiser frokost, her sammen med søsknene Lilja Magdalena som skal begynne i 5. klasse og Storm Magnus som begynner i 6. klasse.
 ??  ?? Lykke Gunilla er kledd og klar for å dra på skolen første skoledag. Til høyre går storebror Storm Magnus, som skal begynne i 6. klasse.
Lykke Gunilla er kledd og klar for å dra på skolen første skoledag. Til høyre går storebror Storm Magnus, som skal begynne i 6. klasse.
 ??  ??
 ??  ?? Den fem år gamle førsteklas­singen Lykke Gunilla så raskt ut til å finne seg til rette i klasseromm­et.
Den fem år gamle førsteklas­singen Lykke Gunilla så raskt ut til å finne seg til rette i klasseromm­et.
 ??  ?? Storebror Storm Magnus (fra venstre), mamma Lena, pappa Odd, storesøste­r Lilja Magdalena og Lykke Gunilla på vei inn på skoleplass­en.
Storebror Storm Magnus (fra venstre), mamma Lena, pappa Odd, storesøste­r Lilja Magdalena og Lykke Gunilla på vei inn på skoleplass­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway