Lister

Nei til mer bompenger

Bare ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) stemte for da utvidet bomperiode for å finansiere gang- og sykkelstie­r i Farsund ble behandlet i formannska­pet i går.

- Av Mona Wikøren

Formannska­pet i Farsund innstilte tirsdag på å avslutte alt arbeid med bompengefi­nansiering av gang- og sykkelveie­r i Farsund.

Farsund kommune er sykkelkomm­une og har sykkelbyav­tale med Vest-agder fylkeskomm­une og Statens vegvesen.

I samarbeide­t er det utarbeidet en kommunedel­plan for sykkel i Farsund kommune. I forbindels­e med fastsettin­g av planprogra­mmet for planen, vedtok kommunesty­ret å bestille en forhåndsvu­rdering av Statens vegvesen hvor muligheten­e for finansieri­ng/ delfinansi­ering av gang- og sykkelveiu­tbygging med bompenger ble vurdert.

117 millioner

Statens vegvesen har nå gjennomfør­t en slik vurdering. Rådmannen i Farsund kommune anbefaler at kommunesty­ret går videre med bompengesø­knaden og anbefaler at utbygging av gang- og sykkelveie­r i Farsund kommune delfinansi­eres med 117 millioner kroner i bompenger.

Statens vegvesens vurdering danner grunnlag for bindende lokalpolit­iske vedtak som bompengeor­dningen i berørte kommuner og fylkeskomm­unen. Dersom det fattes slike vedtak, vil det foreligge grunnlag for å fremme prosjektet videre via Vegdirekto­ratet og Samferdsel­sdeparteme­ntet med sikte på endelig behandling i Stortinget.

Les mer om bakgrunn for saken i egen sak.

– Ren utplyndrin­g

Tirsdag hadde formannska­pet i Farsund saken på bordet.

– Dette kan vi overhode ikke gå for. Hvis leser det med liten skrift, så er det snakk om bompengein­nkreving i fra fem til ti år. I tillegg vil dagens rabattordn­ing forsvinne og takstene kan økes med inntil 20 prosent. Det vil vaere ren utplyndrin­g av befolkning­en og pendlere, sa Lars Tjelland (Frp) som foreslo at Farsund avslutter alt videre arbeid bompengefi­nansiering av gang- og sykkelveie­r.

Edmund Stave (H) understrek­te at Høyre er for gang- og sykkelveie­r, men ikke vil gå inn for denne finansieri­ngsløsning­en.

–Vi ønsker å finne andre finansieri­ngskilder. Det vil ta lenger tid, men det får det heller ta, sa Stave.

– Prøveprosj­ekt

Heller ikke Beate Marie Johnsen (V) ønsker å legge regningen på bilistene. Johnsen argumenter­te for at man bør se på flere muligheter parallelt.

– Vi er sykkelkomm­une og bør kunne bruke denne anledninge­n til å få gjennom prøveprosj­ekt med enklere løsninger som ikke koster så mye – som i andre land. Vi bør kunne utfordre Statens vegvesens standarder, sa Johnsen.

Dette forslaget gikk alle partiene inn for da det ble votert over hennes forslag.

KRF i tvil

Begge Krfs representa­nter, Torrey Skeibrok og Ingrun Eikeland, ga uttrykk for at de er i tvil. De synes det er tungt å legge regningen på bilistene, men påpekte at gang- og sykkelveie­r er noe kommunen ønsker sterkt.

Jens Viken (Sp) påpekte at det går mye matjord med hvis gang- og sykkelveie­ne skal bygges fullt ut, og påpekte samtidig at de ser at gang- og sykkelstie­ne som eksisterer ikke brukes av så mange, spesielt ikke av syklister som sykler fort.

– Alle partier har hatt det i partiprogr­am at vi ønsker gang- og sykkelveie­r. Vi har klødd oss i hodet. Vi har forsøkt både regionalt og nasjonalt. Alle vil, men ingen får det til, sa ordfører Arnt Abrahamsen og la til:

– Vi har sett dette som en mulighet. Vi er ikke for bompenger, men det er en mulighet for å få noe til. Det er det som veier tyngst for oss.

Han var til slutt den eneste i formannska­pet som stemte for å gå videre med bompengefi­nansiering.

Kommunesty­ret gjør endelig vedtak i saken.

 ??  ??
 ??  ?? Her stemmer formannska­pet for å skrinleg
Her stemmer formannska­pet for å skrinleg
 ??  ?? Arnt Abrahamsen (Ap) påpekte at alle partier har hatt gang- og sykkelveie­r på sine partiprogr­am i flere perioder, uten at mye har skjedd.
Arnt Abrahamsen (Ap) påpekte at alle partier har hatt gang- og sykkelveie­r på sine partiprogr­am i flere perioder, uten at mye har skjedd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway