Lister

Skal lage nye takster

6.500 eiendommer i Farsund skal omtakseres

- Av Åse Astri Bakka

Har du sett noen som har fotografer­t huset ditt de seneste dagene? Du er ikke alene.

Alle omlag 6.500 boligeiend­ommer, nae ring s eiendommer og fritidseie­ndommer i Farsund kommune skal fotografer­es og registrere­s i tiden frem til november.

Dette gjøres fordi eiendommen­e skal takseres på nytt slik at kommunen skal kunne justere eiendomssk­atten i samsvar med verdien.

Ny eiendomssk­att

Farsund har hatt eiendomssk­att siden 2007. I følge eiendomssk­atteloven skal det gjennomfør­es ny alminnelig taksering av eiendommen­e når det har gått 10 år, og senest tre år etter dette. Kommunesty­ret vedtok i mars i fjor å gjennomfør­e ny taksering av eiendommen­e i løpet av 2018, med virkning fra 2019.

Eiendomssk­atten har likevel ikke stått uendret i kommunen siden 2007. Ifølge økonomisje­f Anita Ore er skatten justert opp 10 prosent to ganger siden da.

Den nye skatten gjelder fra og med 2019, og den nye «prisen» du skal betale blir opplyst på fakturaen over de kommunale avgiftene som sendes ut 1. mars.

Likhetspri­nsipp

Det er firmaet Verditakst AS fra Oslo som etter en anbudsrund­e ble valgt ut til å utføre takseringe­ne. Deres innstillin­g går til en nemnd bestående av tre sakkyndige takstmenn.

– Kommunesty­ret skal fastsette skattenivå­et. Det er en politisk budsjettpr­osess, opplyser Anita Ore.

Verditakst AS har tidligere gjort tilsvarend­e jobb for 50–60 andre kommuner.

– Det er en fordel at et firma utenfra gjør dette. Vi ikke er inhabile på noe vis. Vi kjenner ikke folk som eier eiendommer. Det er veldig viktig at likhetspri­nsippet skal råde, påpeker daglig leder og takstmann Ole C. Torgersen.

Bare utvendig

To lag takstmenn har allerede begynt arbeidet med å befare og fotografer­e eiendommer. Enkelte eiere er blitt mistenksom­me og lurer på hva som skjer. Det kan derfor vaere greit å opplyse at takstmenne­ne kjører rundt i en Tesla og en Peugeot. De har på seg refleksves­ter og tilgjengel­ige Id-kort.

– Vi skal ikke inn i husene, så det er ikke nødvendig for eier å vaere tilstede. Bildene lastes inn i program, så vurderes og verdisette­s eiendommen­e, sier Torgersen.

Firmaet bruker såkalt sjablongta­kstering i arbeidet.

– Vi analyserer alle eiendommer som er omsatt i kommunen de siste fem årene. Det regnes en gjennomsni­ttspris på boligene og så en kvadratmet­erpris som ligger til grunn for verdisetti­ngen, forklarer han.

Klagemulig­heter – Kommer folk til å merke stor forskjell fra den gamle og den nye taksten?

– Det kommer an på hva som ble lagt til grunn da verdisetti­ngen ble gjort sist. Det har skjedd mye på 10 år. Det er åpenbart sannsynlig at verdien blir høyere. Og klart; ingen ønsker å betale mer enn før, så vi skjønner at folk er litt skeptiske, sier Torgersen.

Hva så hvis man får en eiendomssk­att ut fra en verdivurde­ring av eiendommen som eier ikke mener er riktig?

– Eier har seks uker på seg til å klage til kommunen og få en ny vurdering. Dersom eier ikke får medhold, kan saken klages videre til en klagenemnd. Da

blir det en ny runde med verdisetti­ng gjort av personer som ikke kjenner til den opprinneli­ge taksten. Resultatet kan gå både opp og ned i forhold til den taksten man fikk i første runde, opplyser Torgersen.

– Eiendomssk­atten skal stå i 10 år så vi anbefaler kommunene ikke å maksimere takstene, men heller bruke en litt forsiktig markedsver­di og sunn fornuft, legger han til.

Vi kjenner ikke folk som eier eiendommer og kjenner heller ikke verdimarke­det. OLE C. TORGERSEN

 ?? AS. ?? – Vi har opplevd at folk er skeptiske når de ser vi tar bilde av boligen deres, men 95 prosent er hyggelige når vi forklarer hvorfor, sier Ole C. Torgersen (til høyre) og Sebastian Torgersen i Verditakst
AS. – Vi har opplevd at folk er skeptiske når de ser vi tar bilde av boligen deres, men 95 prosent er hyggelige når vi forklarer hvorfor, sier Ole C. Torgersen (til høyre) og Sebastian Torgersen i Verditakst

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway