Lister

Syklende turister

MS «Astor» ankret opp i Farsund

- Av Cecilie Nilsen

Farsund føyde seg fint inn i rekken cruiseskip­et «Astor» har besøkt de siste tre dagene. Kiel – Gøteborg – Farsund.

–Da det første cruiseskip­et besøkte Farsund, fulgte 100 småbåter etter og et musikkorps stod klar på kaien. Det var stor stas. I dag er det litt annerledes, mintes guide Asbjørn Skøien, mens velkomstko­miteen ventet på at de første cruiseturi­stene skulle bli skysset inn i mindre båter fra cruiseskip­et MS «Astor», som hadde ankret opp i skjaergård­en utenfor Farsund.

Guidede turer

På bryggen stod havnefogd Tom Egil Ravndal, sikkerhets­vakt Ann Kristin Ravndal, vekter Elin Salvesen, Sigrid Harket Sandal fra Farsund 365 og noen guider. To busser var klare til å skysse cruiseturi­stene til Lista fyr og Lista. Og en buss satte kursen mot Lindesnes fyr. Noen turister syklet av gårde for å se Farsund fra sykkelsete­t, og flere titalls turister besøkte Farsund til fots.

Noen få skuelystne hadde også møtt opp på bryggen. Blant annet Unni og Rolf Gradert.

– Vi ville gjerne vaere her og gi turistene et smil når de kom på land. Vi vet hvor spesielt det er å komme til et nytt sted, og hvor hyggelig det kan vaere å bli godt møtt. Det er så koselig å se så mange folk komme til Farsund. Men vi lot flagget ligge igjen i campingvog­nen, smilte ekteparet Gradert, som vanligvis bor i Oslo, men bor på Lomsesande­n camping fra mai til september for å vaere naermere sønnen deres som bor i Farsund.

– Mannen min er tysk, så han synes det er riktig hyggelig å slå av en prat med cruiseturi­stene, sa Unni Gradert, som kunne fortelle at cruiseskip­et hadde hatt mye bølger på vei fra Gøteborg, og at mange tok en ekstra pust i bakken i Farsund etter en strabasiøs overfart.

Jevnstore byer

Richard Buch og Richard Lui Buch var også ute da Farsund sentrum ble fylt med turister.

– Vi er bare litt nysgjerrig­e. Det er gøy å se hva som skjer, slo de fast.

Butikkene i Farsund var stengt under cruiseanlø­pet, men Torvets kolonial var åpen. Her ble turistene servert lapper.

Det klassiske premium cruiseskip­et MS «Astor» kommer fra Tyskland, og var innom Farsund på sin vei nordover.

– Skipet skiftet passasjere­r på fredag. De siste tre dagene har det seilt fra Kiel, til Gøteborg, og nå til Farsund. Det er tre jevnstore byer det, er det ikke? humret havnefogd Tom Egil Ravndal.

– 1/3 kommer tilbake

I år var det ventet tre cruiseanlø­p til Farsund, men to ble avlyst. Til neste år er det ventet tre cruiseskip til Farsund.

– Vi har ikke en stor satsing på cruiseskip, men vi tar imot de vi får med stor glede. Om vi burde satse mer eller mindre har jeg ikke et godt svar på. Men det er en interessan­t diskusjon, sa Ravndal.

Ut fra passasjerl­istene kunne han se at det var 474 passasjere­r om bord, 431 av dem fra Tysk-

 ??  ??
 ??  ?? Unni og Rolf Gradert hadde møtt opp på brygga i Farsund sentrum for å gi turistene et smil når de kom i land. De slo også av en prat med flere.
Unni og Rolf Gradert hadde møtt opp på brygga i Farsund sentrum for å gi turistene et smil når de kom i land. De slo også av en prat med flere.
 ??  ?? Vekter Elin Salvesen, Nils Otto Eriksen og havnefogd Tom Egil Ravndal slo av en prat mens de ventet på at flere cruiseturi­ster skulle komme i land.
Vekter Elin Salvesen, Nils Otto Eriksen og havnefogd Tom Egil Ravndal slo av en prat mens de ventet på at flere cruiseturi­ster skulle komme i land.
 ??  ?? Farsund ble fylt av cruiseturi­ster da cruiseskip­et «Astor» besøkte Farsund søndag morgen.
Farsund ble fylt av cruiseturi­ster da cruiseskip­et «Astor» besøkte Farsund søndag morgen.
 ??  ?? Cruiseskip­et «Astor» ankret opp utenfor Farsund, og cruiseturi­stene ble skysset inn til Farsund i en mindre båt.
Cruiseskip­et «Astor» ankret opp utenfor Farsund, og cruiseturi­stene ble skysset inn til Farsund i en mindre båt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway