Lister

Klargjør for åpen gård

Kent Asle Frestad, Mary Friestad og Jan Petter Gjertsen gleder seg til å invitere barn og voksne på gårdsbesøk.

- Av Karoline Johannesse­n Litland

– Vi ønsker at folk skal bli mer bevisste på hvor maten kommer fra. Her på Lista er det mye landbruk, og vi har gode muligheter til å vise folk norsk bondekultu­r, sier Kent Asle Frestad, leder av Lista og Lyngdal bondelag.

ÅPEN GÅRD er et nasjonalt arrangemen­t som avholdes på flere gårder over hele landet, deriblant på Hauge Østre i Farsund, et steinkast fra Huseby kongsgård.

– I år er det 30 år siden Åpen Gård ble arrangert for første gang, og på Lista har det vaert arrangert hvert år siden, sier Frestad.

Mange av de største gårdene på Lista har gjennom årenes løp invitert på besøk. På søndag er det Mary Friestad og Jan Petter Gjertsens tur, og mellom klokken 11 og 16 ser de frem til å ta imot gjester på gården.

– Det pleier å vaere mellom 500 og 1.000 besøkende på arrangemen­tet. De siste årene har det vaert mellom 800 og 1.000, sier Gjertsen, som håper like mange tar turen i år.

DET BLIR anledning til å hilse på forskjelli­ge gårdsdyr, få omvisning på gården og i det automatise­rte fjøset. Det blir også hopping i høyet og traktortur­er, og lokale matvarepro­dusenter deltar. Ordfører Arnt Abrahamsen skal holde tale, Vanse Brass sørger for musikalske innslag, og Frans-arne Stylegar i Multiconsu­lt kommer og skal fortelle om historien som er knyttet til Huseby og Hauge.

– Det er mye spennende historie i dette området. Vi ligger midt i et viktig kulturhist­orisk område, med kongsgårde­n like i naerheten. Landbruksj­orden her i området var den første landbruksj­orden

i distriktet, ja, kanskje også i Norge, sier Gjertsen og viser vei inn i fjøset.

Fjøset er blant de mest automatise­rte i regionen, og når kuene vil melkes, finner de selv veien til melkerobot­en. En annen robot sørger for at fjøsgulvet holdes rent, og en tredje robot kjører frem og tilbake i midtgangen og sørger for at høyet ligger der det skal og er lett tilgjengel­ig for dyrene. Til tross for at en del gjøres ved hjelp av roboter, forteller Gjertsen at gårdsdrift krever mye arbeid.

– Det blir gjort rent i fjøset to-tre ganger daglig, dyrene skal fôres, og du skal se at alt går greit. Det er nok å gjøre i et fjøs selv om noen ting går av seg selv, mener han, som til sammen har mellom 250 og 300 storfe.

NÅ GJENSTÅR kun de siste forberedel­sene før gården er klar til å ta imot skuelystne. Trioen tror og håper mange tar turen og mener arrangemen­tet er populaert fordi folk liker å se hva som foregår på en gård.

– Det er jo et familiearr­angement

som passer for alle. Barna kan se på dyrene, kjøre traktor og hoppe i høyet, og foreldrene vil kanskje se driftsbygn­ingene og hva vi bønder holder på med. Mange eldre som tidligere har drevet gård, syns også det er moro å se teknologie­n vi bruker i dag, sier Gjertsen.

På grunn av tørken og forsituasj­onen kan vi ikke parker på jordene. Parkering blir derfor i Husebypark­en med transport til gården for de som ikke ønsker å gå. Det er selvfølgel­ig mulighet for besøkende som har spesielle behov å parkere på gården.

Det er mye spennende historie i dette området. JAN PETTER GJERTSEN

 ??  ??
 ??  ?? Mary Friestad (t.v.), Jan Petter Gjertsen og Kent Asle Frestad gleder seg til Åpen gård på søndag.
Mary Friestad (t.v.), Jan Petter Gjertsen og Kent Asle Frestad gleder seg til Åpen gård på søndag.
 ??  ?? Fjøset er nytt og blant de mest automatise­rte i regionen.
Fjøset er nytt og blant de mest automatise­rte i regionen.
 ??  ?? Denne kalven er blant dyrene man kan hilse på på søndag.
Denne kalven er blant dyrene man kan hilse på på søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway