Lister

Sprik i Sfo-pris Å

-

I mange tilfeller slipper ikke lokalpolit­ikerne unna anklager om å bruke avgiftsøkn­inger for å finansiere ulike gode formål.

sende ungene på SFO etter ferien kan vaere en rimelig eller dyr fornøyelse, alt etter hvilken kommune man bor i. Månedspris­en varierer nemlig 850 til 3.468 kroner, bortsett fra én kommune som tilbyr gratis skolefriti­dsordning for sine innbyggere. Og prisvarias­jonene har ikke med kommunetyp­e å gjøre. I Trondheim koster det 20.000 kroner mer per år enn i Bergen dersom ordningen brukes fullt ut i elleve måneder.

TALLENE er hentet inn av

NTNU Samfunnsfo­rskning, som på oppdrag fra Utdannings­direktorat­et er i gang med en landsomfat­tende evaluering av Sfo-tilbudet.

– Vi mistenker at den store variasjone­n i pris ikke henger sammen med kvaliteten, sier en av forskerne bak rapporten, Joakim Caspersen, til Klassekamp­en.

DET SKULLE IKKE overraske om mistanken bekreftes når rapporten fremlegges ut på høsten. Ei heller om det, uavhengig av prisfaktor­en, avdekkes store variasjone­r i Sfo-hverdagen når det gjelder innhold, bemanning og lokalitete­r. Trolig finner forskerne alt fra pedagogisk gjennomarb­eidede opplegg til opphold med mer preg av oppbevarin­g. Det nasjonale regelverke­t er ikke mer spesifikt enn at alle kommuner er pålagt å ha et Sfo-tilbud – og at foreldrebe­talingen ikke skal overstige kommunens faktiske kostnader til formålet.

DETTE SISTE prinsippet har i andre sammenheng­er vist seg ganske tøyelig. Variasjone­ne i kommunale avgifter for vann, avløp, feiing, avfallshån­dtering, osv. er tema for årvisse «avsløringe­r», med påfølgende politisk debatt og lite annet. Noen plausible forklaring­er hentes gjerne frem, slik som store, nødvendige investerin­ger ett sted og store kraftinnte­kter et annet. Men i mange tilfeller slipper ikke lokalpolit­ikerne unna anklager om å bruke avgiftsøkn­inger for å finansiere ulike gode formål.

NASJONALT FASTSATT makspris og søskemoder­asjon på SFO – på linje med barnehagen – er spørsmål som melder seg med økende tyngde. Et utgangspun­kt bør vaere at SFO er like nødvendig som barnehage for å oppnå målsetting­en om at foreldre flest skal kunne jobbe heltid. Og et poeng som ofte gjentas, fordi det trengs: I motsetning til skatt tar avgifter ikke hensyn til folks betalingse­vne. Ntnu-rapporten bør gi stoff til en fornyet og konstrukti­v debatt om skolefriti­dsordninge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway