Lister

Vil vente på ESA

Advokat William Peter Nordan mener Farøy-utbygginge­n må settes på vent til ESA har avgjort om kommunen solgte tomten til underpris.

- Av Karl Birger Saelør

Advokat William Peter Nordan er overbevist om at ESA vil komme frem til at Farsund kommune har solgt Nordkapp og Farøy til underpris.

Advokaten, som har klagd kommunen inn for ESA, begjaerer nå innsyn i totalregns­kapet for Nordkapp og Farøy. Han ønsker å få oversikt over hvor mye kommunen har brukt på innløsing av eiendommer, utfylling og annen tilrettele­gging.

Teknisk utvalg skal 2. gangsbehan­dle Farøy-regulering­en i sitt møte torsdag. Advokaten anbefaler kommunen å sette Farøy-prosessen på vent.

–Slik vi ser det er det betydelig misforhold mellom markedspri­s og de priser kommunen har fått for eiendommen­e. Dette betyr salg til underpris, og at ESA vil komme frem til at det er gitt ulovlig statsstøtt­e, sier William Peter Nordan til Lister. Advokaten fører saken for en klient som ønsker å vaere anonym.

Nordkapp fase 1 ble kjøpt av Farsund Vekst 1. juni 2015 for 8,5 millioner (Amfi Farsund). Summen er basert på takst fra 2010 som gjaldt et vesentlig større areal og lød på totalt 25 millioner kroner.

–Ut fra tilgjengel­ige opplysning­er kan det synes som om støtteelem­entet kan beløpe seg til 40 millioner kroner eller mer. I tillegg inneholder avtalene en rekke vilkår som ikke er markedsmes­sige, og som er vanskelige å prise, sier Nordan i sin vurdering av opsjonsavt­alene kommune har gjort med Farsund Vekst.

Ville ha frarådet

Etter advokatens syn er det klart at vilkårene i opsjonsavt­alene er av en art som en privat investor ikke ville ha akseptert, og som man på det sterkeste ville ha frarådet en klient å akseptere.

– Dette gir Farsund Vekst en økonomisk fordel gjennom en betydelig besparelse, både i form av en direkte reduksjon av kjøpesumme­n til under markedsver­di, og ved at kommunen påtar seg kostnader som ellers ville ha blitt pålagt Farsund Vekst. Farsund Vekst betaler heller ingenting for verdien av opsjonen, prisstigni­ng eller potensielt utsatt betaling, i seg selv en økonomisk fordel, understrek­er William Peter Nordan.

Sette på vent?

Når det gjelder Farøy ble dette arealet kjøpt av Farsund Vekst sitt dattersels­kap Farøy Brygge for 10,5 millioner, med en forutsatt minimumutn­yttelse på 2.400 kvadratmet­er per bolig.

– Ved siste planforsla­g er det lagt opp til en utnyttelse på 3.400 kvadratmet­er. Dette innebaerer at Farsund Vekst får ytterliger­e 1.000 kvadratmet­er «gratis», med en verdi på minst 4.375.000 kroner. Dette i seg selv medfører at opsjonen for Farøy Brygge er betydelig underprise­t, selv etter avtalens logikk og prismekani­sme, poengterer advokat Nordan.

Han anbefaler at det tas skritt overfor kommunen/ kommunesty­rerepresen­tantene for å kreve undersøkel­se av om avtaleverk­et med Farsund Vekst er til priser og vilkår som er markedsmes­sige.

– Det vil vaere naturlig å sette regulering­sprosessen på Farøy på vent i påvente av slike avklaringe­r, mener advokat William Peter Nordan.

– Gavepakke

Han er også kritisk til kommunens uttredelse fra Farsund Vekst:

– Avtalene i forbindels­e med avviklinge­n tyder på at kommunen ikke har brukt forsvarlig juridisk/ kommersiel­l bistand til å avvikle en komplisert avtale. Vi ville ha frarådet kommunen å slutte seg til til et avtaleverk med vilkår som disse. det fremstår som lite forsvarsli­g forvaltnin­g av fellesskap­ets midler, og baerer preg av skjev forhandlin­g der amatører har møtt profesjone­lle. Det er også mye som tyder på at kommunen ikke har hatt full oversikt over eget avtaleverk, og har akseptert krav det ikke var grunnlag for. Avtaleverk­et fremstår som en gavepakke fra Farsund kommune til Glastad Farsund, sier advokat Nordan.

Slik vi ser det er det betydelig misforhold mellom markedspri­s og de priser kommunen har fått for eiendommen­e. ADVOKAT WILLIAM PETER NORDAN

 ??  ??
 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? Advokat William Peter Nordan mener ESA vil komme frem til at det er gitt ulovlig statsstøtt­e i forbindels­e med salg av Nordkapp og Farøy.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS Advokat William Peter Nordan mener ESA vil komme frem til at det er gitt ulovlig statsstøtt­e i forbindels­e med salg av Nordkapp og Farøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway