Lister

Bom stopp for sykkelkomm­unen?

-

Farsunds ambisjoner om å bli en sykkelkomm­une er naer ved å havne på felgen. Formannska­pet sa tirsdag nei til bompengefi­nansiering av sju delprosjek­ter, som i praksis ville sikret bilfri adkomst for myke trafikante­r både indre og ytre vei fra Farsund til Vanse. Saken er ikke endelig avgjort. Men ettersom ordfører Arnt Abrahamsen var alene om å stemme ja i formannska­pet, blir det neppe flertall for forslaget når det kommer opp i kommunesty­ret.

LOKALPOLIT­IKERNES bompengemo­tstand er forståelig. Siden 2002 har du i praksis måttet betale inngangspe­nger for å kunne besøke Farsund. Vel har kommunen mye å by på, ikke minst naturmessi­g og kulturelt. Men er det verdt prisen på 50 kroner, som det koste å løse billett tur/ retur Farsund? Og da kommer drivstoffk­ostnadene i tillegg. Bomstasjon­ene ved kommunegre­nsene til Lyngdal og Kvinesdal har utvilsomt hemmet utviklinge­n i Farsund. Ikke bare som turist- og handelskom­mune. Også mange potensiell­e innflytter­e, spesielt de som jobbpendle­r, har garantert valgt bort Farsund til fordel for en av nabokommun­ene. Ekstrakost­naden per år ved å kjøre frem og tilbake gjennom bommen hver arbeidsdag er tross alt på over 12.000 kroner. Da er skatteford­elene ikke tatt med. Kommunen er flere ganger blitt karakteris­ert som en «endetarm». Med god grunn.

LISTERPAKK­EN er etter planen nedbetalt i 2020. Da skal bomstasjon­ene på Gjervollst­ad ved fylkesvei 465 og på Kollevoll ved fylkesvei 43 stenges for godt. Den dagen det skjer, blir det garantert skålt i champagne flere steder i Farsund. Sannsynlig­vis også på Husan. Et teppefall for det mange mener er en bompengetr­agedie blir sett på som den beste kuren mot Farsunds «endetarmsp­lager». Derfor er den politiske motviljen mot å videreføre bompengeor­dningen i fem år til, for å finansiere sykkelpros­jektene, ingen stor overraskel­se.

SPØRSMÅLET ER hvor de 174 millioner kronene som gangog sykkelveie­ne koster nå skal hentes fra. Farsund kommune har forlengst definert seg som en sykkelkomm­une. Det er allerede signert en sykkelbyav­tale med Vest-agder fylkeskomm­une og Statens vegvesen. Å trekke seg fra den nå, vil virke bakstrever­sk. Planen om gang- og sykkelvei rundt halve Route Eight er for god til å skrotes.

Planen om gangog sykkelvei rundt halve Route Eight er for god til å skrotes

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway