Lister

Masse må bli i Lundevågen

- Av Svein Morten Havaas

Selskapet Lundevågen 172 AS får ikke lov til å flytte massene de lagrer i Lundevågen Nord.

Det gjør Farsund kommunes naturforva­lter, Stig Alfred Eikeland, klart i et brev til selskapet som eies av Per Nyvoll.

Bakgrunnen for brevet og forbudet er den giftige planten Boersvineb­lom som finnes i området.

–Boersvineb­lom er en fremmed art i Norge og sprer seg raskt om ikke plantene blir fjernet straks de er oppdaget. Planten er giftig for beitedyr og mennesker og må for all del ikke spre seg til dyrka mark. Boersvineb­lom er en uønsket plante som er kommet til Norge, fra Sør-afrika, og som dessverre trives bra her på Lista, skriver Eikeland og fortsetter:

–Farsund kommune overvåker og bekjemper planten aktivt. Målet er å fjerne planten helt fra Lista. Vi har nå kontroll over forekomste­r utenfor Lundevågen. Vi er avhengige av at private firma følger opp slik at vi unngår spredning, skriver naturforva­lteren.

Han viser til at planten blomstrer i august og sprer frø raskt etter avblomstri­ng.

–Masser som lagres i området vil kunne bli infisert av frø med mere. Underlaget for massene vil vaere infisert. Masser som er lagret i området Lundevågen Nord må ikke kjøres ut, understrek­er Eikeland.

Han gjør oppmerksom på at den som fører til spredning av arten kan bli holdt ansvarlig i henhold til Naturmangf­oldlovens og Forurensin­gslovens bestemmels­er.

 ?? FOTO: KAROLINE JOHANNESSE­N LITLAND ?? Det er denne planten; boersvineb­lom som skal bekjempes. Derfor må ikke masse fjernes fra Lundevågen.
FOTO: KAROLINE JOHANNESSE­N LITLAND Det er denne planten; boersvineb­lom som skal bekjempes. Derfor må ikke masse fjernes fra Lundevågen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway