Lister

Vil flytte dette stabburet

Vil fylle opp tunet sitt på Raustad

- Av Svein Morten Havaas

Kenneth Traelandsh­ei vil flytte et stabbur fra Ytre Egeland til sin eiendom på Raustad.

Nå har Traelandsh­ei søkt Kvinesdal kommune om tillatelse til denne flyttingen.

–På Ytre Egeland står det i dag et stabbur som eies av Geir Eivind Egeland. Han ønsker ikke å ta vare på det. Jeg er blitt forspurt om å overta buret. Stabburet er fra ca. 1736 og 15 kvadratmet­er. Det står i dag i det tidligere klyngetune­t på Ytre Egeland, skriver Traelandsh­ei i et brev til kommunen.

Wodju-slekta

Stabburet er et av de eldste i Kvinesdal og har tilhørt den kjente Wodju-slekta, opplyser Traelandsh­ei.

– Første juledag 1658 var det en stor brann og de fleste bygningene gikk tapt. For noen år siden ble huset og fjøset revet på grunn av de var i dårlig stand. I dag er det kun stabburet som står igjen, opplyser søkeren.

– Jeg er selv opptatt at bygninger skal stå der de opprinneli­g har vaert. Dersom buret ikke blir tatt vare på nå, vil et viktig kulturminn­e gå tapt, skriver Traelandsh­ei.

Vil demontere

Det han ønsker er å demontere bygget og sette det i stand å flytte det til Raustad.

– Her har jeg flere bygg som er blitt flyttet, anfører Kenneth Traelandsh­ei.

l 2003 ble det tatt dendronkro­nologisk analyse av tømmeret som fylkeskons­ervator Stylegard var med på.

– Har nå vaert i kontakt med ham og Stylegard uttalte at den eneste redninger for buret er at det blir flyttet ellers går det tapt for all fremtid. Kan og henvise til Riksantikv­aren som har uttalt seg om saken at det beste er flytting, skriver Traelandsh­ei, som nå vil søke om midler fra Norsk kulturminn­efond for instandset­telse av stabburet.

– Slik som buret er i dag er det ikke sikkert det vil klare en vinter til. Planen er demonterin­g i høst og lagring til det blir istandsatt av Alf Rune Vrålstad. Han har utført mye arbeid for Fylkeskons­ervatoren i Vest-agder. Dersom alt går etter planen vil det vaere på plass i 2019/2020, avslutter Kenneth Traelandsh­ei.

Dersom buret ikke blir tatt vare på nå, vil et viktig kulturminn­e gå tapt. KENNETH TRAELANDSH­EI

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Det er dette stabburet på Ytre Egeland Kenneth Traelandsh­ei ønsker å flytte til eiendommen sin på Raustad.
FOTO: PRIVAT Det er dette stabburet på Ytre Egeland Kenneth Traelandsh­ei ønsker å flytte til eiendommen sin på Raustad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway