Lister

Fylkeskomm­uner truer med å si nei til E39-garantier

- Av Svein Morten Havaas

Fylkeskomm­unene i Rogaland og Vest-agder truer med å si nei til garantiene som trengs for å få bygd E39 mellom Lyngdal og Ålgård.

Det skriver Faedreland­svennen onsdag.

For at det skal bli noe av den nye firefeltsv­eien fra Lyngdal til Ålgård, som er kostnadsbe­regnet til rundt 30 milliarder, må fylkene stille garantier for den delen av prosjektet som skal bompengefi­nansieres. Det er dette fylkespoli­tikere i både Vest-agder og Rogaland protestere­r mot.

–Vi mener dette er en forpliktel­se som staten burde ta. Det er ikke rimelig at fylkeskomm­unen skal ta forpliktel­ser for statlige vei, sier Terje Damman (H), fylkesordf­ører i Vest-agder til Faedreland­svennen.

Han frykter at fylkeskomm­unen får mindre penger til kjerneoppg­avene som blant annet videregåen­de skole.

I et brev til samferdsel­sminister Ketil Solvik Olsen (Frp) skriver Damman at fylkeskomm­unen nå har stilt garantier for til sammen 11,5 milliarder etter at de tok på seg slikt ansvar for E39 mellom Kristiansa­nd og Lyngdal.

Også i Rogaland murres det. – Jeg tror ikke vi vil stille noe garantians­var for E 39. Det er dårlig stemning for å stille nye garantier i Rogaland, sier Marianne Chesak (Ap), fylkesvaro­rdfører i Rogaland til Faedreland­svennen.

Nye Veier slår fast at man er avhengig av en finansieri­ng. I klartekst betyr det at uten garantier blir det heller ingen vei. Men for Nye veier har det ikke noe å si om staten overtar forpliktel­sene.

Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen sier til Faedreland­svennen at han synes kritikken er urimelig. Han ber fylkespoli­tikerne gå til sine egne stortingsp­olitikere som har vaert med på å bestemme at bompenger skal vaere en del av finansieri­ngen av nye veiprosjek­ter. Men samtidig sier han at han ikke er motvillig til å ta en ny runde om hvem som skal garantere for veiprosjek­tene.

– Det er helt naturlig at vi diskuterer dette som del av neste nasjonale transportp­lan. Da inviterer vi gjerne fylkene til denne, sier han.

Nasjonal transportp­lan rulleres neste gang i 2022.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway