Lister

La dyrene få del i sommeren

- Jenny Rolness, Dyrenes Rett

Vi deler opprinnels­e og de fleste gener med de andre dyrene, men på ett område er vi helt like – alle ønsker å oppleve sol, frisk luft og fri bevegelse.

Dessverre har vi fratatt mange av medskapnin­gene våre denne muligheten. Flertallet av okser, griser, høner, kyllinger og kalkuner ser aldri dagslys før de blir slaktet. Det er et stort inngrep i dyrs liv å nekte dem noe så grunnlegge­nde som sollys og natur – det som alle skapninger er født til.

Også familiedyr holdes i mange tilfeller innestengt hele livet, i strid med deres naturlige behov. Det er et trist liv for fugler og gnagere å leve i bur, og mange holdes også enslige, til tross for at de som flokkdyr eller kolonidyr har stort behov for selskap av artsfeller. De må få god plass til livsutfold­else og mulighet til å komme utendørs om sommeren. Det trengs forskrifte­r som regulerer hold av disse dyreartene.

Inaktivite­t og et unaturlig liv kan føre til smerter og sykdom. Oppbinding av storfe på bås gir risiko for betennelse i knaer og haser, med stivhet og halthet til følge. Griser har lett for å utvikle liggesår og magesår, og kyllinger og kalkuner kan få etsesår under føtter og på bryst. Kaniner kan utvikle beinskjørh­et allerede etter et halvt år i små bur. Fugler i bur blir ofte deprimerte og kan vise tvangsadfe­rd som fjørplukki­ng på grunn av kjedsomhet og ensomhet.

Noen arter har fått lovfestet rett til å komme ut –småfe i 16 uker, storfe i 8 uker og hest og hund daglig. Dette er minimumskr­av, og det er viktig å melde fra hvis de brytes. Det kan gjøres anonymt via Mattilsyne­ts nettside.

Det bør ikke vaere vanskelig å identifise­re seg med de mange som står inne i bur, binger og båser om sommeren. La sommeren bli en god tid også for dyrene, og gi dem del i de gleder som vi selv verdsetter så høyt. Livet deres er ofte svaert kort – la dem i det minste få oppleve det før det er over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway