Lister

Regjeringe­n svikter

- Arild Grande, arbeidsliv­spolitisk talsperson Arbeiderpa­rtiet

I sommer har vi fått flere nye varsler om at regjeringe­n ikke tar kampen for et trygt, seriøst og organisert arbeidsliv på alvor. Kripos-topp Eivind Borge har slått alarm om at omfanget av kriminalit­et i arbeidsliv­et er enormt, og selv Erna Solbergs tidligere naere rådgiver, Julie Brodtkorb, nå direktør i Maskinentr­eprenørene­s Forbund, har sett seg nødt til å kritisere regjeringe­ns manglende innsats (ABC Nyheter 15.7 og DN 19.7).

Arbeidsliv­skriminali­tet er en trussel mot velferden vår. Store summer går tapt i skatteinnt­ekter, vinning fra grov kriminalit­et hvitvaskes, seriøse virksomhet­er blir utkonkurre­rt av useriøse, mennesker blir utnyttet og det undergrave­r et trygt og organisert arbeidsliv for alle i Norge. Slik kan vi ikke ha det.

Likevel prioritere­r ikke regjeringe­n denne kampen. De fremmer få nye tiltak og de stemte i vår i mot 12 tiltak Arbeiderpa­rtiet fremmet i Stortinget. Regjeringe­ns manglende lederskap viser seg ikke bare i mangelen på nye tiltak. For noen år siden ble byggebrans­jen og politikern­e enige om å bekjempe useriøsite­t og gjøre det lettere for deg og meg å handle fra seriøse fagfolk gjennom et seriøsitet­sregister. I vår la regjeringe­n initiative­t på is; de skal i stedet fortsette å utrede i flere nye år. Mens kriminelle og useriøse aktører tilpasser seg lynraskt skal regjeringe­n altså utrede og utsette. Det holder rett og slett ikke.

I kampen for et seriøst arbeidsliv er det også noe grunnlegge­nde høyresiden ikke ser ut til å forstå: Den viktigste motgiften mot arbeidsliv­skriminali­tet er et organisert arbeidsliv basert på faste ansettelse­r, hvor fagforenin­gene er førstelinj­eforsvaret vårt. Likevel gjør regjeringe­n det hvert eneste år dyrere for folk å vaere organisert, og det er mot regjeringe­ns vilje at Stortinget har vedtatt en kraftig innstramni­ng i innleie, noe som kan sikre seriøse bedrifter og faste ansettelse­r.

Arbeiderpa­rtiet har tatt initiativ til en opprydning­saksjon i arbeidsliv­et og vil jobbe for at Stortingsf­lertallet tar ansvar der regjeringe­n svikter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway