Lister

Ønsker hjelp til oppslagsve­rk

- Av Svein Morten Havaas

Statens Kartverk ber Kvinesdal kommune om bistand til klargjørin­g av nytt oppslagsve­rk.

Farvannsbe­skrivelsen «Den norske los» er et oppslagsve­rk og et viktig hjelpemidd­el både før, under og etter seilasen. Publikasjo­nen består av åtte bøker. Fra 1791 til 2012 har «Den norske los» blitt utgitt på papir, i bokform, i varierende antall bind. For registreri­ngspliktig­e skiper det lovfestet at «Den norske los» skal vaere tilgengeli­g om bord.

I 2013 var det slutt på papirutgav­ene og den ble kun utgitt i Pdf-format, og den ble samtidig gratis tilgjengel­ig på kartverket­s nettsider, kartverket.no. Nå arbeides det med en fulldigita­l versjon som skal erstatte nåvaerende PDFER.

– Mai 2018 er siste oppdaterin­g av disse. Alle rettelser/ innrapport­eringer etter dette tidspunkte­t, vil bli overført til den fulldigita­le utgaven som forventes klar i 2019, skriver Statens Kartverk i et e-brev til Kvinesdal kommune.

«Den norske los» i Pdf-format vil vaere gjeldene inntil ny fulldigita­l versjon overtar.

– For at alt innhold skal vaere korrekt, ber vi om deres hjelp til oppdaterin­g av vedlagt tekst. Vi ber om at teksten blir gjennomgåt­t, gammel informasjo­n fjernet og ny informasjo­n lagt til. Det er viktig at bilder av nyere dato som kan vaere til hjelp for de seilende også legges ved. Ved bruk av bilder er det viktig med informasjo­n om rettighete­r, bruk og referanse til alle bilder, skriver Kartverket, som ber om at alle opplysning­er og endringer er levert innen 1. oktober.

 ??  ?? «Den norske los» skal digitalise­res. Da trengs det hjelp fra Kvinesdal kommune.
«Den norske los» skal digitalise­res. Da trengs det hjelp fra Kvinesdal kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway