Lister

Turntrener­en

-

Trine Yvonne Ånonsen møter sine unge turnere med disiplin og kjaerlighe­t.

For 14 år siden ble Trine Yvonne Ånonsen kastet inn i turnverden­en da hennes egen sønn hadde et ønske om å starte med turn. Da ingen andre ville vaere leder, tok hun på seg oppgaven. I dag står hun fremdeles i rollen, og opplever stor turnsukses­s. Et nytt semester er like rundt hjørnet og turn er mer populaert enn noen gang. Alle turngruppe­ne i Farsund er fulle, og noen har til og med venteliste.

– Turngruppe­ne for de minste aldersgrup­pene har vaert populaere i mange år. Men de siste to årene har vi sett en saerlig økning i gruppen fra dem mellom 6. til 10. klasse. Det er veldig gledelig, smiler Ånonsen.

Hun har selv en teori om at flere trampoline­r i hagene rundt omkring gjør at flere får mersmak på aktivitete­n. I tillegg aner hun at de som faller utenom i fotball eller håndball, kommer og vil prøve turn.

IRONISK NOK er hun ikke selv en turner, men har vokst inn i rollen med årene. Selv var hun svømmer da hun var yngre. I hennes første år som turntrener hadde hun «smånøstene», de minste turnerne. I flere år har hun trent partiene fra 2.-5. klasse og 6.-10.klasse. I dag har hun treneransv­aret for den sistnevnte gruppen.

– Hvordan er miljøet i turnhallen?

– Fokuset hos oss er at alle er like gode. Alle skal føle seg trygge og velkommen, og her er det godt nok at de gjør sitt beste, forklarer Ånonsen.

Engasjert forteller hun videre om viktighete­n av en klapp på skulderen, en give-me-five i forbifarte­n, rosende ord og et mål om å se den enkelte.

– Dette er ting jeg tror mange unge i dag trenger, sier turntrener­en.

SAMTIDIG SOM tonen i turnhallen er fin, er Ånonsen opptatt av at barna må kunne vanlig disiplin og høflighet. Det er også en nødvendigh­et med 60 barn i hallen på en gang, fordelt på tre turngruppe­r.

– Vi har nulltolera­nse for dårlig oppførsel og å si stygge ting til hverandre. Man oppfører seg mot andre som man vil at andre skal oppføre seg mot en selv. Det er viktig livslaerdo­m, slår hun fast.

– Ti øre for tankene dine om barn og unge og aktivitet?

– Den utbredthet­en med inaktive barn med en skjerm vi ser i dag, synes jeg er trist. Jeg mener at det er vårt ansvar som foreldre å få barna i aktivitet. Foreldre må backe barna sine opp og følge de på veien. Man kan ikke alltid la de få velge minste motstands vei, sier Ånonsen, og fortsetter:

– Man kan ikke unnskylde seg med at samfunnet er blitt slik. Vi voksne må ta ansvar og vaere med å bestemme.

GJENNOM SINE 14 ÅR som turntrener har hun sett en tydelig tendens i de unges motorikk og bevegeligh­et. Hun er ikke i tvil om at barn generelt var i mer aktivitet før, og at både kondis, motorikk og bevegeligh­et er blitt generelt dårligere hos barn og unge.

– Barna sitter mye på skolen. De sitter når de kommer hjem og gjør lekser og spiser middag. Deretter er det mange som fortsetter å sitte – og sitter litt til. Foreldre har en jobb å gjøre for å hjelpe barnet å vaere i aktivitet, mener Ånonsen.

Saerlig positivt mener hun derfor det er at det er gruppen for de eldste turnerne som er størst og har lengst venteliste.

– Det er supert at denne aldersgrup­pen er aktive og ikke setter seg hjemme foran en skjerm, sier hun.

Fordelene med å komme seg ut i aktivitet er ikke bare for det fysiske. Ånonsen fremhever også viktighete­n av å vaere sosial og ha et samspill med andre. Saerlig fremhever hun turene de drar på med de eldste turngruppe­ne som en en god, sosial arena. Gjennom året drar de både på treningsle­ir og på konkurrans­er – og til Danmark kun for å vaere sosiale.

ÅNONSEN HAR MED SEG både sønnen på 17 år og datteren på 14 år i troppen. Sønnen var årsaken til at hun ble turntrener, og er nå hjelpetren­er for alle turngruppe­ne i Farsund. Datteren har fått turn inn med morsmelken.

For henne som mor var det naturlig å følge opp barnas aktivitet. Med seg på laget i turnforeni­ngen skryter hun et godt styre, trenerteam, hjelpetren­ere og medhjelper­e. Hun beskriver et godt miljø og et bra samarbeid. Likevel savner hun litt større engasjemen­t hos foreldrene.

– Vi sliter med å få folk med oss, for eksempel inn i styret. Mange er redde for å forplikte seg. Jeg mener helt klart at foreldre som har barn i en aktivitet er forpliktet til å ta del i litt dugnad. Og hvis alle bidrar bittelitt, er det ingen problem. Det blir fort noen få som gjør alt. Og ofte er det de samme som stiller opp gang på gang, sier Ånonsen.

– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe, slår hun fast.

FOR MANGE ER TURN det første møtet med aktivitet på fritiden. Og Ånonsen synes det er gledelig at turn er populaert. Gjennom 14 år har hun aldri fått negative tilbakemel­dinger i sitt engasjemen­t som turntrener.

– Da må man ha gjort noe rett? smiler Ånonsen.

I tillegg til å brenne for turn, er Ånonsen interesser­t i trening. Hun har også en del hobbyer som innebaerer å skape ting. Både småsnekrin­g, sying og kortlaging. Samt interiør.

– Mat og kosthold er også viktig. I og med at jeg er ufør har jeg også god tid til å lage gode middager fra bunnen av til barna kommer hjem fra skolen, forteller hun.

– Hvilke forventnin­ger har du til turnåret som ligger foran?

– Det blir et spennende år! Til neste år har Farsund turnforeni­ng 100 års-jubileum. Da håper jeg at foreldre gledelig hjelper oss med å gjennomfør­e et stort jubileum og turnstevne. Vi vil invitere 600-700 turnere hit i den anledning. Vi har derfor mye å se fram til med tanke på forberedel­ser til jubileet, smiler Ånonsen.

Bak stor turnsukses­s hos barn og unge står Trine Yvonne Ånonsen. Hun er levende opptatt av å møte turnerne med disiplin - og kjaerlighe­t. Av Cecilie Nilsen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway