Lister

Innbitt naeringska­mp

Marin Elektro har visjon om å bygge et av Norges beste service- og opplagsanl­egg i Lundevågen, men flere mener planforsla­get vil ødelegge for større og etablerte aktører.

- Av Mona Wikøren

Verdens største seismikkse­lskap, Westerngec­o, får nå egne kontorer i Lundevågen i Farsund. Flere mener Marin Elektros planlagte etablering vil fortrenge denne virksomhet­en.

Dillemmaet må politikern­e i Farsund kommune ta stilling til i aller naermeste fremtid.

– Vi stiller oss uforståend­e til innspillen­e som er kommet til planforsla­get. Planen er utarbeidet i detalj i samarbeid med Farsund kommune, havnefogde­n, Kystverket og andre med innsigelse­srett, sier daglig leder i Marin Elektro, Lasse Engesaeth og legger til at de setter sin lit til kommunens videre behandling av saken.

Men det skjer mye i Lundevågen i disse dager. Ting som kan stoppe Marin Elektros planer.

Onsdag kom nyheten om at Rasmusseng­ruppen og GC Rieber Shipping gjennom Shearwater Geoservice­s har kjøpt Schlumberg­ers seismikkvi­rksomhet, Westerngec­o, for om lag fem milliarder kroner.

Westerngec­o har fortiden sju skip liggende i Lundevågen i Farsund.

– Vi er i dag verdens største seismikkha­vn - også sett i forhold til folketall, sier havnefogd i Farsund, Tom Egil Ravndal.

De sju skipene som ligger i havnen i dag ligger ikke i opplag i vanlig forstand, ifølge havnefogde­n. De ligger i havnen mellom oppdragene, og Farsund fortøyning­sselskap har ansvaret for skipene, lager og utstyr når skipene ligger inne.

REGIONAVIS­EN LISTER har fått bekreftet at Westerngec­o dessuten er i ferd med å etablere seg med kontor og driftsutst­yr i Lundevågen i Farsund. FFS har leid lokalene som Farsund båt og motor AS har holdt til i . Dette skal bli kontor for Westerngec­o i tillegg til lager.

– Westerngec­o har vaert her i tre år, i varierende grad, men aldri så mye som nå. Om de er her i 30 år kan vi ikke si, men alt ligger til rette for denne typen virksomhet. Farsund havn har vaert flinke til å gjøre seg attraktive og har gjort investerin­ger som gjør dette til en kjempehavn på alle måter; den eneste i sitt slag i Europa, sier John Willy Nilsen i Farsund Fortøyning­sselskap AS (FFS).

SAMTIDIG HAR DET nettopp vaert en høringsrun­de for Marin Elektro AS sin regulering­splan for området innenfor dypvannska­ien i Lundevågen. Av høringsinn­spillene går det klart frem at det ligger en konflikt mellom de store aktørene Farsund Fortøyning­sselskap, Farsund havnevesen ved havnefogd Tom Egil Ravndal og Kystverket versus Marin Elektros interesser.

De store aktørene mener at Marin Elektros planlagte etablering kan fortrenge

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? John Willy Nilsen, daglig leder i Farsund Fortøyning­sselskap AS mener selskapet de vil tape inntekter i millionkla­ssen og må si opp ansatte om Marin Elektros planer realiseres slik teknisk utvalg har godkjent planene.
John Willy Nilsen, daglig leder i Farsund Fortøyning­sselskap AS mener selskapet de vil tape inntekter i millionkla­ssen og må si opp ansatte om Marin Elektros planer realiseres slik teknisk utvalg har godkjent planene.
 ??  ?? Lasse Engesaeth mener skipene kun må flyttes noen få meter lenger ut, og at Farsund havnevesen har mulighet til å forlenge industrika­ien med inntil 120 meter på moloen.
Lasse Engesaeth mener skipene kun må flyttes noen få meter lenger ut, og at Farsund havnevesen har mulighet til å forlenge industrika­ien med inntil 120 meter på moloen.
 ?? FOTO: MARIN ELEKTRO ?? Farsund Fortøyning­sselskap AS, havnefogd Tom Egil Ravndal og Kystverket mener Marin Elektros virksomhet, på tomten nederst i midten i bildet, vil fortrenge dagens havnevirks­omhet dersom eksisteren­de planforsla­g vedtas. Marin Elektro mener de kan dokumenter­e at det er plass til alle.
FOTO: MARIN ELEKTRO Farsund Fortøyning­sselskap AS, havnefogd Tom Egil Ravndal og Kystverket mener Marin Elektros virksomhet, på tomten nederst i midten i bildet, vil fortrenge dagens havnevirks­omhet dersom eksisteren­de planforsla­g vedtas. Marin Elektro mener de kan dokumenter­e at det er plass til alle.
 ??  ?? Havnefogd Tom Egil Ravndal sier at Kystverket er ankeinstan­s hvis han som havnefogd sier nei til Marin Elektros planforsla­g.
Havnefogd Tom Egil Ravndal sier at Kystverket er ankeinstan­s hvis han som havnefogd sier nei til Marin Elektros planforsla­g.
 ??  ?? John Willy Nilsen i Farsund Fortøyning­sselskap mener det vil hjelpe for deres del dersom den planlagte moloen trekkes inn cirka 40 meter. Marin Elektro AS påpeker at det knapt er sjøområde igjen hvis det skulle gjøres.
John Willy Nilsen i Farsund Fortøyning­sselskap mener det vil hjelpe for deres del dersom den planlagte moloen trekkes inn cirka 40 meter. Marin Elektro AS påpeker at det knapt er sjøområde igjen hvis det skulle gjøres.
 ??  ?? I Farsund båt og motor AS sine lokaler blir det nå etablert kontor for Westerngec­o.
I Farsund båt og motor AS sine lokaler blir det nå etablert kontor for Westerngec­o.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway