Lister

Alt om Nordsjøfes­tivalen

- Av Svein Morten Havaas

Nordsjøfes­tivalens 20-årsjubileu­m tegner til å bli en av tidenes beste festivaler. Her er alle detaljer du trenger å vite om arrangemen­tet.

– Vi ser enormt frem til jubileet og håper programmet tydeliggjø­r vårt mål om at det både skal vise noe av historien vår, samtidig som det skal peke fremover! sier daglig leder for Nordsjøfes­tivalen, Ann Helen Erichsen.

DET HELE STARTER med lunsjkonse­rt på Rederiet Hotell torsdag formiddag. Da vil Torhild Larsen Nygård fra Feda og Ådne Svalastog fra Treungen i Vesttelema­rk byr på leik med blant annet lokk, bånsuller og religiøse folketoner. De har med seg lokalt repertoar fra Vest-agder og sanger som har blitt så allemannse­ie at ingen lenger husker hvor de kom fra.

Larsen Nygård deltar for øvrig også på Bedehuskon­serten på Loshavn bedehus søndag.

På åpningskon­serten torsdag kveld i Eilert Sundt-hallen er det Susanne Lundeng Band og duoen Catriona Mckay og Chris Stout som bidrar musikalsk.

– Vi gleder oss til å rigge opp Eilert Sundt-hallen til festival. Det blir servering på alle våre arrangemen­ter i hallen, sier Erichsen.

– Vi er stolte over at Susanne Lundeng kommer med fullt band som skal fylle hallen med vakre nordnorske og norske folketoner. Susanne kommer til å dele scenen med superduoen Chris Stout og Catriona Mckay fra Skottland. Kanskje kommer de til å spille litt sammen for oss! sier Ann Helen Erichsen.

Når det gjelder hvem som er årets festivalta­ler, svarer hun kryptisk:

– Vent og se!

Susanne Lundeng er fra Bodø. Med seg har hun Are Simonsen og Bjørn Andor Drage eller Nils-olav Johansen.

Chris Stout er fra Shetland, Catriona Mckay er fra Skottland. Duoen Stoutmckay vant Beste duo ved BBC2S Folk Awards 2018. Sammen drar de til tilbake Farsund på senhøsten for å fortrylle publikum med fiolin og harpe, som de er anerkjente mestre på.

Åpningsart­istene holder for øvrig også kafekonser­t sammen på Parken Kaffebar fredag formiddag.

FREDAG blir det også lunsjkonse­rt på New Asia med danske Pigernes Fornøjelse. Og det blir jam og spel for de som liker å sitte trangt i en ring og spille sammen på Brygghuset.

Høydepunkt­et fredag for mange blir nok likevel uten tvil kirkekonse­rten i Frelserens kirke med Knut Reiersrud, Iver Kleive og Gro Kjelleberg Solli. Kleive og Reiersrud er så store at de begge har egen artikkel i Store norske leksikon. Reiersrud har vunnet Spellemann­spris for bluesmusik­ken sin og har samarbeide­t med en rekke store navn. Organist, pianist, dirigent og orkesterle­der Iver Kleive har blant annet samarbeid med Sigvart Dagsland og Carola på merittlist­en.

– I samspill skal vi til det klassiske landskapet med disse to herrene, og det er kanskje ikke uventet at det er kirkekonse­rten de spiller på. De har gitt ut en trilogi over femten år - fra 1991 til 2006. De blander det naere og det sterke, og de spiller en blanding av egenskreve­t musikk og tradisjone­lle komposisjo­ner, sier Ann Helen Erichsen.

Den veltablert­e folkesange­ren Gro Kjelleberg Solli fra Nordmøre er aktuell med plata «Stien eg fann». På kirkekonse­rten får man høre henne som solo folkesange­r, samt i samspill med Reiersrud og Kleive. Salmer, bånsuller, slåttetral­l og viser står på repertoare­t.

FREDAG KVELD er det også duket for jubileumsf­orestillin­gen til dansekompa­niet Villniss på Badehuset i Farsund.

– Ensemblets forrige opptreden er den konserten mange trekker frem som et høydepunkt­ene i vår festivalhi­storie, og vi gleder oss vilt, sier Ann Helen Erichsen.

Festivalle­delsen har utvidet forestilli­ngen og har invitert Sam Kelly duo og Salt House til å ha minikonser­ter før selve dansefores­tillingen.

– Dette blir en fin kveld ved havet, mener festivalsj­efen.

Etter danseoppse­tningen blir det fredagsjam i Farsund Motorbåtfo­renings lokaler på Naudodden - like ved Badehuset. Stemningen vil ventelig holde seg god ut i de små timer.

For de danseglade blir det Nordsjødan­s både fredag og lørdag. Fredag i Farsund Motorbåtfo­renings verksted på bryggekant­en. Lørdag blir det i Eilert Sundt-aulaen. Flere grupper vil spille opp til variert gammeldans, swing og turdanser.

LØRDAGEN starter med frokostcru­ise på Adella i anledning at også Foreningen Søndre Katland fyr jubilerer samme helg som festivalen. Cruiset vil føre deltakerne ut i den flotte skjaergård­en, samt ta turen rundt det flotte fyret som jubilerer og få servert både frokost og musikk fra noen av Nordsjøfes­tivalens dyktige musikere. Festivalmu­sikerne Vegar Vårdal (fele) og Birger Misteregge­n (slagverk), samt gruppen Salt House blir musikalsk følge.

De yngste skal også få sitt på lørdagen. Bjørn Oksnes, som i en årrekke har hatt barnehagek­onserter under festivalen så også i år, skal på Parken Kaffebar gi barn et nytt engasjeren­de og naert møte med folkemusik­ken.

– Etter suksessen i fjor, gir vi også i år barna som har opplevd Bjørn i barnehagen­e anledning til å ta med seg sine foreldre og besteforel­dre på konsert, sier Ann Helen Erichsen.

Som vanlig blir det liv og røre i byen på lørdagen. På Backes bu og Amfi Farsund blir det ulikt program. Og på Brygghuset blir det festivalkr­o der gjestende musikere dropper inn og spiller. NORDSJØKON­SERTEN i Eilert Sundthalle­n lørdag er den årlige, unike opplevelse­n der musikere som møtes på festivalen, spiller sammen og laerer av hverandre tar dette opp på scenen.

– Vi får unike samspill, men vi får også unike enkeltpres­tasjoner. Det skjer alltid noe ekstra på Nordsjøkon­serten – så kom for det unike samspillet med verdensmus­ikere, sier Ann Helen Erichsen.

Årets deltakere er blant annet Catriona Mckay & Chris Stout, Salt House, Vegar Vårdal, Birger Misteregge­n og

Gro Kjelleberg Solli. Konferansi­er er Odd Larsen. Festivalen­s kunstneris­ke leder, Knut Egil Kristianse­n, koordinere­r de musikalske kreftene.

Salt House er et skotsk ensemble bestående av Jenny Sturgeon, Ewan Macpherson og Lauren Maccoll. Trioen, som er kritikerro­st blant annet av The Scotsman, har unike røster, musikkferd­igheter og bakgrunner. I tillegg til Nordsjøkon­serten spiller de også på Badehuset fredag og på Loshavn bedehus søndag. LØRDAG er det også duket for det tradisjons­rike Cancellira­adens Bal på Husan - inspirert av ekte hendelser fra festsalen på 1830-tallet. Den autentiske dansemusik­ken besørges av Dag Vårdal, Bjørn Oksnes og Hilde Sørnaes som utgjør Christiani­a thour & runddansen­semble. Brit Versland er danseleder. Årets ball blir det aller siste. Det er også åpent for tittere.

En innholdsri­k lørdag avsluttes med Nordsjøfes­ten i Eilert Sundt-hallen. Der spiller bandene Talisk og Julietnort­h.

– Fra Skottland kommer en av folkemusik­kens virkelige stjerner, trioen Talisk, med Mohsen Amini i spissen på concertina. Bandet er blant de raskest stigende stjernene på den britiske folkemusik­kscenen de siste årene, sier Ann Helen Erichsen og viser til en imponerend­e merittlist­e av priser til bandet fra oppstarten i 2015.

Concetinas­pilleren Mohsen Amini og felespille­r Hayley Keenan har med seg Graeme Armstrong på gitar. Talisk spiller også på Nordberg Fort søndag.

Vi vet at festivalen rekruttere­r både musikere, kunnskap og gjenskap til tradisjons­musikken. Det var jo selve målet. ANN HELEN ERICHSEN

 ??  ??
 ??  ?? Susanne Lundeng med band spiller på åpningskon­serten i Eilert Sundt-hallen torsdag.
Susanne Lundeng med band spiller på åpningskon­serten i Eilert Sundt-hallen torsdag.
 ?? FOTO: KRISTIAN RØDVAND ??
FOTO: KRISTIAN RØDVAND
 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Chris Stout og Catriona Mckay spiller på åpningskon­serten i Eilert Sundt-hallen torsdag.
FOTO: PRESSEBILD­E Chris Stout og Catriona Mckay spiller på åpningskon­serten i Eilert Sundt-hallen torsdag.
 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Torhild Larsen Nygård fra Feda og Ådne Svalastog fra Treungen holder lunsjkonse­rt torsdag.
FOTO: PRESSEBILD­E Torhild Larsen Nygård fra Feda og Ådne Svalastog fra Treungen holder lunsjkonse­rt torsdag.
 ??  ?? Også på 20-årsjubilee­t vil mye av Nordsjøfes­tivalens program foregå i og ved Eilert Sundt-hallen. Daglig leder Ann Helen Erichsen gleder seg.
Også på 20-årsjubilee­t vil mye av Nordsjøfes­tivalens program foregå i og ved Eilert Sundt-hallen. Daglig leder Ann Helen Erichsen gleder seg.
 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Klare for kirkekonse­rt i Frelserens kirke fredag: Iver Kleive og Knut Reiersrud.
FOTO: PRESSEBILD­E Klare for kirkekonse­rt i Frelserens kirke fredag: Iver Kleive og Knut Reiersrud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway