Lister

Homofobisk­e sørlending­er

-

Regnbuefla­gget ble fjernet fra offentlige flaggsteng­er i Lyngdal og Farsund i går. Hendelsene er alvorlige, fordi de viser et menneskesy­n som er så forkvaklet at det ikke hører hjemme i et moderne samfunn. Dessverre er ikke gårsdagens flaggtyv alene om å ha slike holdninger. Homofile, bifile, lesbiske og transperso­ner på Sørlandet lever i frykt og har dårlig psykisk helse, viser en ny undersøkel­se som ble omtalt i Faedreland­svennen torsdag. Mellom 10 og 20 prosent har opplevd trusler som gjorde dem redde. Hver tredje respondent svarer at de hadde hatt redusert arbeidsevn­e på grunn av dårlig psykisk helse det siste året. Og aller verst: En alarmerend­e høy andel av de spurte i undersøkel­sen har forsøkt å ta sitt eget liv.

FUNNENE ER svaert urovekkend­e, men dessverre ikke overrasken­de. I sommer publiserte vi en lørdagsrep­ortasje her i avisen, der vi gikk tett på flere personer som fortalte hvordan det er å vaere skeiv i Lister. Historiene bekrefter funnene i undersøkel­sen. Hvorfor Agder i større grad enn andre landsdeler preges av intolerans­e og fordømmels­e, er selvsagt sammensatt. Men det er liten tvil om at religiøse miljøer spiller en rolle. Flere steder er holdninger til homofili identiske med de man finner i Det gamle testamente­t i Bibelen. Dessverre er det ikke bare i de små, ekstreme menigheten­e at homofobien herjer.

DET ER ORGANISTSA­KEN i Haegebosta­d et godt eksempel på. Der ble vikaren nektet tilgang til tangentene da det kom for en dag at han levde ut sin legning og bodde sammen med en annen mann. Da Lister skrev om saken åtte år senere, ble den behandlet av det lokale kirkelige fellesråde­t. Her var konklusjon­en at organisten likevel kunne få spille i bryllup eller begravelse­r hvis han ble spurt. Men han kunne glemme å få tilbake vikarjobbe­n.

FORSKERNE SOM står bak undersøkel­sen på Agder mener det bør iverksette­s et holdningsa­rbeid for å skape forståelse for kjønns- og seksualite­tsmangfold i befolkning­en. De religiøse miljøene nevnes spesifikt. I en kommentara­rtikkel tar kulturreda­ktør Karen Kristine Blågestad i Faedreland­svennen til orde for en «ordentlig rengjøring». «Bort med gamle og forkvakled­e fordommer, fordømmels­er, bedreviter­e og ignoranter,» skriver hun. Dessverre er det lettere sagt enn gjort.

Dessverre er det ikke bare i de små, ekstreme menigheten­e at homofobien herjer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway