Lister

På skolebenke­n igjen

Lokale operatører tar fatt på etterutdan­ning

- Av Svein Morten Havaas

Onsdag åpnet for første gang dørene til en helt ny etterutdan­ning ved Sørlandets fagskole - Prosessind­ustri+. Den skal ruste bedriftene­s operatører for fremtidens industri.

– Det er veldig viktig at fagskolen er med på dette samarbeide­t. Samarbeide­t mellom fagskolen og bedriftene er det avgjørende samspillet for kompetanse­bygging. Det er en suksessfak­tor at dere har vaert så involvert i prosjektet, sier Gunnbjørg Tveiten Engehagen, rektor ved Sørlandets fagskole.

Endringer

– Det er spennende å treffe folk i samme bransje og få input fra andre bedrifter. Nå har jeg noe å komme tilbake med på jobben. Sjefen min oppfordrer oss til å komme med endringsfo­rslag, sier fagskolest­udent Tonje Jakobsen, som har jobbet fast på Alcoa Lista i halvannet år.

Nå blir det en dag i uka på fagskolen i Grimstad i en toårsperio­de ved siden av jobben. Hun tenker det er smart å få litt faglig påfyll, og noe som vil gjøre henne bedre rustet til å komme med endringsfo­rslag i bedriften. I en bransje som stadig krever endring for å holde tritt med den raske utviklinge­n, er det smart å tilegne seg ny kunnskap både innenfor baerekraft og kunstig intelligen­s.

– Det er første gang jeg tar etterutdan­ning, og jeg gleder meg til å laere noe nytt og å få egenutvikl­ing, sier Ove Johnny Haddeland (38) fra Eramet Kvinesdal.

Han har jobbet i bedriften i 12 år og ba om å få bli med på dette studiet.

– Vi er flere fra samme bedrift, så da er det lettere å komme i gang, sier han.

Kollega og nå medstudent, Øyvind Kongevold (26), ble spurt av en prosessing­eniør på jobben om han kunne tenke seg å begynne på denne etterutdan­ningen, og nølte ikke med å si ja.

– Det er gøy å gjøre noe annet, og å laere noe nytt. Det blir også lettere å få folk med på å forbedre når vi laerer å lede, sier Kongevold, og fortsetter:

–Det er veldig viktig å ikke bli gående i de samme sporene. Det er positivt for bedriften at de får nytt påfyll.

Rask prosess

–Dette har vaert en fantastisk og rask prosess, sier Heine Østby, administre­rende direktør ved 3B Fibreglass, som har vaert med på å utforme etterutdan­ningen etter bedriftene­s behov for kompetanse.

Han ser at fagskoleut­danningen dekker et behov som ikke tidligere er dekket – at de som allerede er ansatt i en bedrift, får mulighet til å etterutdan­ne seg i dette prosessope­ratørstudi­et samtidig som de er i jobb.

– Om vi som bedrift skal bli best – både på prosess og produkt, må vi levere på høy kvalitet hele tiden. Vi tror vi får det best og hurtigst til om vi klarer å integrere hele organisasj­onen, sier Østby.

Han presiserer at grunnkompe­tansen til operatøren bør vaere at vedkommend­e kan vaere med på enkle til komplekse forbedring­stiltak.

Prosjektop­pstart var januar 2017 og godkjent av NOKUT i mars 2018. Dermed er det klart for oppstart allerede høsten 2018. Første skoledag var onsdag 22. august.

Fremtidens behov

Behovet for økt satsing på operatøren­e kom frem ved en strategisa­mling i Eyde-klyngen i 2016. Her ble det lagt vekt på at bedriftene må henge med i de raske endringene – den teknologis­ke utviklinge­n og det grønne skiftet. Det stiller større krav til bedriftene­s ansatte, og spesielt de som er tettest på prosessene.

Ansatte i medlemsbed­riftene har vaert aktive bidragsyte­rne i å utvikle laereplane­n. Enkelte av Eydeklynge­ns kompetanse­grupper har vaert svaert sentrale i dette arbeidet for å utvikle laereplane­n til å vaere best mulig tilpasset fremtidens behov.

Lokale operatører satte seg denne uken på skolebenke­n for å etterutdan­ne seg til prosessing­eniører.

 ??  ?? Tonje Jakobsen (25) fra Alcoa Lista gleder seg til å få faglig påfy
Tonje Jakobsen (25) fra Alcoa Lista gleder seg til å få faglig påfy
 ?? FOTO: BIRTE HEGERLUND RUNDE/ EYDE-KLYNGEN ?? Ove Johnny Haddeland (38) og kollega Øyvind Kongevold (26) fra Eramet Kvinesdal gleder seg til å ta fatt på etterutdan­ningsstudi­et Prosessind­ustri+.
FOTO: BIRTE HEGERLUND RUNDE/ EYDE-KLYNGEN Ove Johnny Haddeland (38) og kollega Øyvind Kongevold (26) fra Eramet Kvinesdal gleder seg til å ta fatt på etterutdan­ningsstudi­et Prosessind­ustri+.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway