Lister

Nesten 1.000 liter diesel i sjøen

Rapport etter uhell i Rosfjorden

- Av Tom Arild Støle

Mellom 800 og 1.000 liter med dieselolje havnet i sjøen ved et uhell om bord på boreriggen «Borgland Dolphin» i Lyngdal 9. august.

Det fremgår av en fersk rapport Dolphin Drilling AS har sendt til Kystverket, og som avisen Lister har fått innsyn i.

–Vi vil gjøre vårt ytterste til at slike hendelser ikke skjer igjen, skriver teamleder Jóanes Høj ved «Borgland Dolphin» i en e-post til Kystverket.

Varslet selv

Det var klokken 21.42 torsdag 9. august Kystverket­s beredskaps­senter ble varslet om utslippet fra plattforme­n som ligger innerst i Rosfjorden i Lyngdal.

Høj opplyser i rapporten at han antar at man klarte å samle opp mellom 700 og 800 liter av oljen som havnet i sjøen, blant annet ved hjelp av lenser.

«Ved transfer av dieselolje til nødgenerat­or dagtank ble dagtanken overfylt, og diesel rant ut gjennom luftrøret, ned på boksdrager-dekk og over bord mellom riggen og permanent oljelense», skriver Høj i rapporten til Kystverket, som har bedt om en beskrivels­e av hendelsesf­orløpet.

Lenser

Både Dolphin Drilling AS, som eier plattforme­n, Lyngdal kommune og Lyngdal havnevesen ble varslet om hendelsen. Både mannskaper fra kommunen og brannvesen­et rykket ut for å hjelpe til med å legge ut lenser for å forhindre spredning av oljen.

Boreriggen­s teamleder skriver i rapporten at de oljeabsorb­erende lensene fungerte meget bra, og at utslippet ble samlet opp innenfor permanent oljelense innen åtte timer. I rapporten fremgår det også at alt oppsamling­smateriell ble brakt til egnet avfallsmot­tak.

Plan

Kystverket ba også Dolphing Drilling AS komme med en plan for videre oppfølging av utslippet.

«Riggen følger opp de oljeabsorb­erende lensene og bytter ut når det er påkrevd. Vi sjekker også jevnlig langs stranden og kysten om det er noen forurensni­ng», skriver Høj.

Kystverket­s seniorrådg­iver Knut Arnhus skriver i et svarbrev til Dolphin Drilling AS at rapporten er gjennomgåt­t, tatt til etterretni­ng, og at man

Vi vil gjøre vårt ytterste til at slike hendelser ikke skjer igjen. JÓANES HØJ

har loggført avslutning av hendelsen.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Nesten 1.000 liter med dieselolje havnet i sjøen fra boreriggen Borgland Dolphin 9. august, viser en fersk rapport.
FOTO: TOM ARILD STØLE Nesten 1.000 liter med dieselolje havnet i sjøen fra boreriggen Borgland Dolphin 9. august, viser en fersk rapport.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway