Lister

Stjal tre regnbuefla­gg

Skoland politianme­ldt – oppgitt ordfører

- Av Tom Arild Støle og Karl Birger Saelør

Da Lyngdal-ordfører Jan Kristensen ikke ville fjerne regnbuefla­gget, tok Jan Skoland saken i egne hender.

Fredag formiddag ble regnbuefla­gget fjernet fra rådhuspark­en i Lyngdal.

Ordføreren fikk tak i et nytt flagg, og heiste regnbuefla­gget igjen noen timer senere.

Da Skoland fikk vite at et nytt regnbuefla­gg var på plass, tok han affaere enda en gang, og fjernet flagget på nytt, ved 13.45-tiden.

I mellomtide­n skal han ifølge avisen Listers opplysning­er ha fjernet et regnbuefla­gg på en offentlig flaggstang også i Farsund.

– Hva? Har han fjernet flagget enda en gang? Og ett i Farsund også? Nei, dette blir bare for dumt, sier Lyngdal-ordfører Jan Kristensen til avisen Lister ved 15.15-tiden fredag.

Kristensen var i møter i Kristiansa­nd fredag ettermidda­g, og hadde ikke fått med seg den siste utviklinge­n i saken før Lister orienterte ham.

– Han må gjerne få lov til å vaere uenig, og fronte dette med meningsytr­inger, men ikke med handling, sukker Kristensen.

Skjelte ut ordføreren

Det hele startet fredag morgen da Jan Skoland tok seg inn på ordføreren­s kontor, og regelrett skjelte ham ut for å ha hengt opp flagget dagen i forveien, etter å ha fått formannska­pets velsignels­e til å gjøre det.

– Han var ikke enig i at vi hadde hengt opp regnbuefla­gget torsdag morgen, og ba meg om å fjerne det. Han skjelte meg ut og forsøkte å belaere meg. Da jeg sa at jeg ikke hadde tenkt å ta ned flagget, forlot han kontoret. På vei bort fra rådhuspark­en tok han med seg flagget, sier Kristensen.

Han har nå sørget for å sende saken videre til politiet.

– Dette er tyveri fra offentlig eiendom. Den slags oppførsel kan vi ikke finne oss i, påpeker ordføreren.

Solidarite­t

Flere kommuner i Lister har i solidarite­t med de homofiles rettighete­r heist regnbuefla­gget. Regnbuefla­gget har vaert i bruk i over 30 år, og er blitt et verdenskje­nt symbol for rettighete­ne og frigjøring­skampen for Lhbt-personer (lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner).

Heisingen av flagget på offentlige flaggsteng­er har vaert omdiskuder­t, men Lyngdalord­fører Jan Kristensen mener det må vises raushet, og sier at han ikke har betenkelig­heter med å heise et slikt flagg.

Lyngdal-ordføreren vurderte fredag ettermidda­g om han måtte gå til innkjøp av nytt regnbuefla­gg.

– Vi har dem jo ikke akkurat på lager, humrer han.

Grunnloven

Like etter flaggfirin­gen i rådhuspark­en i Lyngdal fredag formiddag kjørte Jan Skoland ut til avisens redaksjon i Farsund for å forklare seg om det han hadde gjort. I samme forbindels­e skal han også ha vaert og fjernet et flagg som hang på en offentlig flaggstang i Farsund.

Skoland mener det ikke er lovlig å heise regnbuefla­gget foran et kommunalt bygg.

–Grunnen til at flagget ble fjernet er at det represente­rer «Dyrets merke». Flagget represente­rer også de homofiles rettighete­r, og dette er synd ifølge Bibelen. I tillegg er dette flagget i strid med Grunnloven, fordi Norge har en ekstrem fundamenta­listisk grunnlov. Bibelen advarer også mot alle som fremmer eller aksepterer «Dyrets merke», mener Skoland.

Politiover­betjent Svein Kåre Tjomsland i Agder politidist­rikt opplyser til avisen Lister at politiet har mottatt flere henvendels­er om at én person har fjernet regnbuefla­gg, en gang i Farsund og to ganger i Lyngdal.

– Vi har opprettet en sak på dette, og jobber med den fredag ettermidda­g, opplyser Tjomsland til avisen Lister.

Den slags oppførsel kan vi ikke finne oss i. Vi kan ikke tillate en slik fremgangsm­åte om man er uenig i en sak. JAN KRISTENSEN

 ?? FOTO: KARL BIRGER Saelør ?? Jan Skoland fotografer­t i Farsund med et av de stjålne regnbuefla­ggene.
FOTO: KARL BIRGER Saelør Jan Skoland fotografer­t i Farsund med et av de stjålne regnbuefla­ggene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway