Lister

Beste lokale kommune å bo i

Lyngdal nr 101 av landets kommuner

- Av Karl Birger Saelør

Lyngdal er nummer 101 av landets 422 kommuner og har falt 33 plasser det siste året.

Kommune-nm måler kommunene på områder som kompetanse, arbeidsmar­ked, naeringsli­v og kommuneøko­nomi.

– Jobber aktivt

Lyngdal scorer best på naeringsli­v der kommunen er nummer 46, mens det blir dårligst score innen arbeidsmar­ked. Her er Lyngdal på 229. plass.

– At vi er beste kommune i distriktet setter vi selvsagt stor pris på. Dette viser at vi gjør mye riktig, sier Lyngdals ordfører Jan Kristensen.

At kommunen er høyt oppe når det gjelder naeringsli­vet overrasker ham ikke.

– Vi jobber aktivt for å legge til rette for bedrifter som ønsker å etablere seg, og litt inn i fremtiden skal vi bli enda bedre på akkurat dette. Både i Herdalen og i Hausvik vil det etter hvert komme arealer som skal øremerkes naeringsli­vet, sier Jan Kristensen.

På bunnen

Flekkefjor­d og Kvinesdal kommer dårligst ut på 206. og 250. plass. Begge har imidlertid en svak fremgang på 8 og 10 plasser i forhold til siste kåring. Kvinesdal er spesielt svake innen arbeidsmar­ked og naeringsli­v der kommunen har havnet som nummer 303 og 360.

Kvinesdals ordfører Per Sverre Kvinlaug sier dette om tallene.

– Vi jobber knallhardt hver dag sammen med naeringsli­vet for å trygge og skape nye arbeidspla­sser. Senest i går var jeg og åpnet to nye butikker og vi har flere prosjekter som vi håper å lykkes med i tiden fremover. Så er det også viktig å huske på inn i dette, at vi over lang tid har ligget svaert lavt med tanke arbeidsled­ighet. Sist måling i juli var vi på 1,9 prosent. I tillegg har vi hatt en økt befolkning­svekst, som betyr at bostedsatt­raktivitet­en øker i Kvinesdal. Både Kvinesdal og de øvrige kommune i Lister-regionen har mange av de samme utfordring­ene, og derfor er det viktig at vi hver for oss, og sammen, lykkes som en attraktiv naeringsre­gion.

Lyngdal er beste lokale kommune i årets kommunenm som NHO presentere­r for syvende året på rad.

Audnedal kommune er nummer 132, en fremgang på 50 plasser.

Farsund kommune har falt 36 plasser og er nå nummer 169.

Haegebosta­d er nå nummer 183, en tilbakegan­g på 20 plasser.

Kristiansa­nd er høyest på listen av de 30 kommunene på Agder med sin 17. plass. Av andre større byer på Agder er Arendal nummer 120 og Mandal nummer 185.

At vi er beste kommune i distriktet setter vi selvsagt stor pris på. Dette viser at vi gjør mye riktig. LYNGDALS ORDFØRER JAN KRISTENSEN

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Lyngdal og ordfører Jan Kristensen er best av lokale kommuner i årets kommune-nm.
FOTO: TOM ARILD STØLE Lyngdal og ordfører Jan Kristensen er best av lokale kommuner i årets kommune-nm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway