Lister

Må og kan endres

-

Buf-direktorat­et og Helsedirek­toratet slår fast at det er økende økonomiske forskjelle­r mellom folk. Høyreregje­ringa svarer med lister over tiltak, men politikken deres forsterker ulikhetene.

Arbeiderpa­rtiets historie handler om folks frihet og trygghet. Arbeiderkl­assen fikk lovfesta rett til hviledag og 8 timers arbeidsdag. Gamle og syke fikk trygghet og frihet gjennom pensjons- og trygderett­igheter. Kvinnekamp­en frigjorde kvinner og skapte fremvekste­n av en trygg familiepol­itikk der arbeid og omsorgsopp­gaver ble likestilt og kan kombineres.

Å gi folk like muligheter handler om å ville minske ulikheter, sette seg mål om å motarbeide dem. Virkemidle­ne er like for både høyreog venstresid­en i politikken, men vi bruker dem forskjelli­g. 1. Skattepoli­tikken. Arbeiderpa­rtiet vil bruke skattesyst­emet til å omfordele og redusere sosiale forskjelle­r. Vi kutter bl.a. ikke i formueskat­ten og vil at de med høyest inntekt skal betale mer. Høyreregje­ringen gir mer enn 160 000/år til de aller rikeste, mens vanlige lønnsmotta­kere får ca. 6 000 kroner. Samtidig øker avgifter, strømpris og bompengesa­tser. Hvordan vi bruker skattepoli­tikken betyr noe. Arbeiderpa­rtiet vil at den skal bidra til å minske forskjelle­ne, høyresiden bruker den til å øke forskjelle­ne. 2. Velferdsor­dninger. Arbeiderpa­rtiet slår ring rundt offentlige sykehus og styrker kommunenes økonomi, fordi det gir lik tilgang til velferdstj­enestene. Barna trenger flere laerere, flere ansatte i barnehagen­e, kvinner mer heltid og alle flere fritidstil­bud der de bor. Private sykehus holder til i sentrale strøk. Vi bruker rundt 3 milliarder mer på offentlige sykehus, og rundt det samme til kommuner, ut over det regjeringe­n bevilger. Vi vil at skattepeng­ene skal brukes i Norge, på norske arbeidspla­sser. Arbeiderpa­rtiet har blant annet innført gratis tannbehand­ling for utsatte grupper, fått gjennomsla­g for at man skal kunne ta utdanning mens man får dagpenger og at personer med nedsatt arbeidsevn­e skal kunne ta fagbrev mens de deltar på arbeidsfor­beredende trening. Det minsker forskjelle­ne.

Høyre-regjeringe­n privatiser­er fellesskap­sordninger. Det er naermest likegyldig hvem som driver sykehus og barnevern. Slik forsvinner årlig hundrevis av millioner fra fellesskap­et til utenlandsk­e firmaers bankkonti i utlandet. Dagpengeor­dninger kuttes, egenandele­r øker, blinde fratas sin automatisk­e avisopples­ertelefon, tannhelset­iltak kuttes og kronisk syke fratas fysioterap­irefusjon. Det øker ulikhetene.

3. Arbeidsliv. Arbeiderpa­rtiet vil ha flere i faste, hele stillinger. Vi har bl.a. fått gjennomsla­g for forbud mot nulltimers­kontrakter, å stramme inn muligheten for innleie av arbeidskra­ft, offentligg­jøre konkursryt­tere, redusere innslaget av kommersiel­le aktører i barneverne­t og styrke de ideelle. Vi har bevilget penger for å øke heltidsand­elen og regionalt likestilli­ngsarbeid. Vi sier ja til å beholde en felles fridag. Helgejobbi­ng er belastende og vi vil ikke at flere enn nødvendig skal jobbe søndag. Vi styrker trepartssa­marbeidet som gir mer makt til ansatte, et tryggere og mer forutsigba­rt arbeidsliv og økt produktivi­tet. Det fordeler makt og reduserer ulikhet.

Med Høyre-regjeringe­n øker ulikheten i arbeidsliv­et når uorganiser­t og organisert arbeidsliv likestille­s, graden av midlertidi­ghet blir stor og likestilli­ngstiltak kuttes. Kontantstø­tten blir nå gradert og virker stikk i strid med arbeidslin­ja. Flere vil jobbe mindre og ulikheten øke.

Politikk virker. For eller mot ulikhet.

Kari Henriksen,

Arbeiderpa­rtiet, Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway