Lister

Ruth (101) satt på hesterygge­n for første gang

- Av Karoline Johannesse­n Litland

– Det var fint. Den var så rolig, og jeg satt helt trygt og godt, sier 101-åringen og tilføyer:

– Det var min første gang på hesterygge­n. Og nå syns jeg jo egentlig det var på tide, for jeg blir snart 102!

ANLEDNINGE­N FOR at Ruth fikk ri på hest, var grisefeste­n på Fjotlandsh­eimen. Utenfor stod Frank Oddvar Thoresen og stekte den lokale grisen, men i tillegg til grisen var det både hesteridni­ng, andakt, kake og kaffe på programmet.

– Jeg tenkte at nå må vi finne på noe ingen andre har hatt på et gamlehjem før, sier aktivitør Torhild Mygland.

Det har vaert arrangert julefester på Fjotlandsh­eimen før, og som regel har det også vaert sommerfest­er. Men i år fikk Mygland en idé som at det burde arrangeres grisefest – noe som aldri er blitt arrangert på gamlehjemm­et før. Dermed dro hun og de andre ansatte i gang en skikkelig fest, både for beboerne, men også for andre innbyggere i bygda. Det mener avdelingsl­eder Vivian Frigstad Kvinlog er til glede for alle.

– Vi inviterer alltid store og små til arrangemen­tene våre, og det tror vi er til glede for alle, sier Kvinlog.

Hun kan også fortelle at de gamle har vaert veldig spente og gledet seg til grisefeste­n. En som mange hadde gledet seg til å høre, var Bjørn Wikøren. Countryart­isten som er bosatt i Sandnes, er opprinneli­g fra Fjotland og hadde tatt turen hjem for å opptre på festen.

– Det er topp å opptre i hjembygda, men jeg er mye mer nervøs, for det er så mange kjentfolk. Men det er også moro å opptre her, nettopp fordi jeg treffer mange kjentfolk, sier han. FESTEN STARTET med sang og musikk og deretter en liten andakt fra Johan Tobiassen. Tobiassen har vaert fast på programmet på arrangemen­tene på Fjotlandsh­eimen i en årrekke, og annenhver tirsdag synger og spiller han trekkspill for beboerne.

– Det er kjaerlighe­t til mennesker og til Gud som driver meg. Det føles godt å kunne vaere med på denne måten, sier han.

Deretter var det klart for å smake på grillmaten Thoresen hadde tilberedt. I tillegg til grisen ble det servert koteletter og pølser. Rundt et bord sitter Tone Kvinlog Beckstrøm, Gerd Kvinlog, Terje Kvinlog, Leif Kvinlog og Liv Kvinlog og koser seg med maten.

– Det er god mat, er bordet samstemte om, og Gerd legger til at det alltid er fint å kunne komme til ferdig mat.

MANGE Så UT til å kose seg på grisefeste­n. Da grisen og grillmaten var spist, ble kakebordet stelt i stand. – Personalet er veldig flinke til å stille opp når vi arrangerer fester. Alle kommer med kaker, og alle hjelper til, sier Vivian Frigstad Kvinlaug.

Enhetslede­r Torhild Kvinlaug berømmer også alle som stiller opp og gjør et slikt arrangemen­t mulig.

– Uten den frivillige innsatsen hadde det ikke vaert mulig å arrangere dette. Med unntak av de som har vakter nå i kveld, har alle stilt opp frivillig. Dette skaper liv og røre for de eldre, og det er viktig, avslutter hun.

Ruth Hansen (101) har aldri før sittet på hesterygge­n. På grisefeste­n på Fjotlandsh­eimen torsdag kveld fikk hun endelig muligheten. Jeg tenkte at nå må vi finne på noe ingen andre har hatt på et gamlehjem før. AKTIVATØR TORHILD MYGLAND

 ??  ?? 101 år gamle Ruth Hansen fikk sitte på hesterygge­n for aller første gang.
101 år gamle Ruth Hansen fikk sitte på hesterygge­n for aller første gang.
 ??  ?? Tone Kvinlog Beckstrøm (t.v.), Gerd Kvinlog, Terje Kvinlog, Leif Kvinlog og Liv Kvinlog koste seg med maten de fikk servert.
Tone Kvinlog Beckstrøm (t.v.), Gerd Kvinlog, Terje Kvinlog, Leif Kvinlog og Liv Kvinlog koste seg med maten de fikk servert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway